ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

60 miljoner ut ur stoppade PPM-fonder

  • Foto: TT

Av de sex PPM-fonder där insättningar stoppades efter misstankar om oseriösa försäljare är det endast Falcon Funds tre fonder som fortfarande är stängda. Sedan stoppet infördes för en månad sedan har spararna sålt för 60 miljoner kronor.

Dagens industri kunde i slutet av februari rapportera att Pensionsmyndigheten stoppade alla insättningar i fem PPM-fonder tillhörande Falcon Funds och Lanter Asset Management. I samma veva stoppades även samtliga insättningar i Oppenheim Asset Managements GFG Fund SICAV – Global Medium Risk.

De drastiska åtgärderna vidtogs efter misstankar om att oseriösa säljare kapat kundernas bank-id för att genomföra fondbyten. Enligt Pensionsmyndigheten rör det sig om drygt 6.000 misstänkta fall.

I spåren av Pensionsmyndighetens granskning har de två säljbolagen Lundstedt Fond & Finans och Svensk Fond & Försäkringsanalys polisanmälts av myndigheten.

Både Lantern Asset Management och Oppenheim Asset Management har meddelat Pensionsmyndigheten att de avslutat samarbetet med försäljningsbolagen varefter fonderna återigen öppnats upp för insättningar i PPM-systemet.

”De tre fonderna stoppades och sedan har bolagen meddelat att de brutit alla samarbeten med säljbolagen som vi polisanmält. Då har vi öppnat upp fonderna igen”, säger Rasmus Bjälkeson, ansvarig för fondadministration på Pensionsmyndigheten.

Insättningsstoppet kvarstår dock på det Maltaregistrerade fondbolaget Falcon Funds tre fonder. Dagens industri har tidigare rapporterat att Pensionsmyndigheten bland annat misstänker att fondernas innehav kan vara övervärderade.

”Vi har lagt ett köpstopp på Falcon Funds tre PPM-fonder i väntan på att Maltas finansinspektion blir klar med sin utredning av våra misstankar. Vi vill se vad som kommer fram av den utredningen”, säger Rasmus Bjälkeson.

I slutet av februari hade PPM-spararna placerat nästan 2,7 miljarder kronor i Falcons tre fonder. Sedan Pensionsmyndigheten satte stopp för nya insättningar har spararna sålt för omkring 60 Mkr i de tre fonderna.  

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, tror inte att granskningen kommer sätta stopp för PPM-säljare med tveksamma metoder.

”Vad vi sett de senaste åren är att fulsäljare hittar på nya knep varje gång som myndigheterna stoppar en metod. Jag befarar att de kommer fortsätta på andra sätt vilket är tragiskt. Å andra sidan upplever jag att framförallt Pensionsmyndigheten har fått upp ögonen för det här mer i dag”, säger Claes Hemberg.

Vad tycker du PPM-säljare bidrar med till spararna?

”Jag har inte träffat någon PPM-säljare som bidrar med något som inte redan finns. PPM-systemet med AP7 Såfa funkar alldeles utmärkt. Även de som är intresserade ska ofta välja PPM-soffan då den har en risknivå som är medelhög och en avkastning som är rätt fokuserad till den långa tid du sparar”, säger Claes Hemberg.

För att förhindra för oseriösa säljare hade Claes Hemberg velat se en form av krockkudde i PPM-systemet.

”Det hade varit bra med ett obligatoriskt omval var tredje år. Så om man inte väljer om en fond så hamnar man i PPM-soffan igen. Det finns ingen säkerhet i systemet där utan om man valt fel en gång så är man bortglömd för alltid”, säger han.

Tyck till