ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tre svenskar saknas efter terrorattentaten

  • Människor samlades på Place de la Bourse i Bryssel för att minnas de som föll offer för terrorattentaten. Foto: Nora Lorek / TT

Tre svenskar saknas fortfarande efter tisdagens terrordåd i Bryssel. Inrikesminister Anders Ygeman åker till den drabbade staden för ett krismöte.

Alla direktflyg mellan Bryssel och Sverige ställs in åtminstone torsdag och fredag. Men det hindrar inte inrikesminister Anders Ygeman (S) från att åka till Bryssel för ett extrainsatt möte med EU-ländernas inrikesministrar på skärtorsdagen.

Efter terrorattackerna i Paris i november begärde Frankrike ett extra möte och bad medlemsländerna om hjälp.

Belgisk polis har identifierat tre gärningsmän bakom dåden som dödade minst 31 personer och skadade 270 personer.

”Vi väntar oss att antalet döda kan och kommer att stiga de närmaste dagarna”, säger hälsominister Maggie De Block till BBC.

En av självmordsbombarna på flygplatsen Zaventem har identifierats som en Ibrahim El Bakraoui. Hans bror Khalid var i sin tur den som begick självmordsdådet på tunnelbanestationen Maelbeek.

Den andra attentatsmannen på flygplatsen ska vara Najim Laachraoui som också är misstänkt för inblandning i terrorattentaten i Paris. Han är på onsdagskvällen fortfarande på fri fot, jagad i hela Europa.

Enligt Anders Ygeman har man inte funnit några svenska kopplingar till terrordåden i Bryssel.

”Vi har ännu inte fått någon sådan information. Polis och Säkerhetspolisen arbetar för högtryck för att se om det finns länkar till Sverige från attentaten i Belgien och vilka de i sådana fall skulle vara”, säger han till TT.

Tre svenskar saknas fortfarande efter terrordåden i Bryssel. Varken UD eller anhöriga har lyckats få kontakt med dem.

Tre svenskar skadades också vid attackerna. En kvinna skadades allvarligt och vårdas fortfarande på sjukhus. Två svenska män skadades lindrigt och de har båda skrivits ut från sjukhuset, uppger UD:s presstjänst.

Det råder tre dagars landssorg i Belgien. Kung Philippe och drottning Mathilde har åkt fram och tillbaka till sjukhus, brottsplatser och bårhus. En tyst minut hölls vid lunchtid i hela landet. Kungaparet gjorde gemensam sak med premiärminister Charles Michel och hela EU-kommissionen i Berlaymont-byggnaden i centrala Bryssel.

Tyck till