ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tre brittunga favoriter

Placerarna i svenska bolag som är stora i Storbritannien skräms än så länge inte av landets EU-omröstning. Men det kan snart ändras.
Di har listat förlorarna, samt tre brittunga aktier värda att äga.

Investerarna har tagit viss höjd för att Storbritannien ska lämna EU, för år av övergångsstök och för lägre tillväxt genom att handla ned pundet. Men med Grönland som enda EU-exit 1985, är det hittills enda säkra att osäkerheten har ökat och att det är högkonjunktur för beredskapsplaner och sug efter valutasäkringar.

Osäkerheten gäller även de svenska börsbolagen som är stora i Storbritannien. Enligt Di:s kartläggning finns det ett dussin med ett börsvärde på över 1 miljard kronor som har mer än en tiondel av sin försäljning där.

För Orexo, Nobia, Fagerhult och Itab är Storbritannien det enskilt största försäljningslandet och för Handelsbanken, Getinge och SCA är det det näst största. Många av bolagen har vuxit fint de senaste åren när den brittiska ekonomin har utvecklats starkt, pundet stärkts mot kronan och ledningarna förvärvat friskt. Hittills har det vägt tyngre för placerarna än hotet om brexit.

Sedan den 6 maj i fjol, dagen innan premiärministern David Cameron vann parlamentsvalet, har aktierna i bolagen med över 10 procent av sin försäljning i öriket stigit med i genomsnitt 5 procent samtidigt som Stockholmsbörsens OMXS-index har backat med 7 procent.

Hittills har de svenska bolagen inte sagt mycket om brexit-effekterna eller hur de kommer att reagera vid ett utträde. Men med lite fantasi går det att spekulera i en rad hot och några möjligheter:

De brittiska hushållen håller hårdare i slantarna: Äta och sköta sin hygien måste alla göra oavsett konjunktur. Många av de svenska bolagen har vuxit med de ocykliska brittiska dagligvarukedjorna. Itab och Fagerhult har sålt butiksutrustning och belysning till dem, på hyllorna finns SCA:s hygienprodukter och Loomis transporterar deras pengar.

Modehandlaren H&M borde också drabbas mindre än andra konsumentvaruföretag tack vare sin lågprisprofil. Och hur det går för Doros mobiltelefoner för äldre beror mer på konkurrensen. Hemfixarkedjan Clas Ohlsons största huvudvärk är inte brexit utan att konceptet ännu inte har gått hem i Storbritannien. Tristast ser det ut för Nobia. Köksrenoveringar är lätta att skjuta upp och bolaget har nästan halva sin försäljning i landet.

Den brittiska industrin flyttar utomlands: Byggbolaget Skanska, maskinskyddstillverkaren Troax och gummibolaget Trelleborg är de som skulle känna av det. Men växer kunderna i ett annat land där bolagen också finns kan det innebära mer affärer vid omställningen.

Handelshindren ökar: De flesta svenska bolagen har ungefär samma andel av omsättningen i Storbritannien som de har andel av anställda. Det tyder på att de producerar för konsumtion i landet och påverkas lite av tullar. Undantag är Orexo, Itab, Boliden, Doro och SCA som sannolikt har stor export till Storbritannien, medan främst Elekta och Astra Zeneca samt Trelleborg importerar därifrån.

Pundet försvagas ytterligare: Det stärker konkurrenskraften för brittiska exportörer. Den sköna hävstångseffekten av svagare valuta är normalt väsentligt större än den negativa effekten när pundvinsterna sedan ska räknas om till redovisningsvalutan kronan. Den största vinnaren är Elekta. Nästan alla andra bolag mår bättre av att pundet stärks.

För aktieägarna är det normalt viktigare hur bolagen gör saker och ting än i vilken bransch och i vilka länder och regioner de finns i. Det gäller även de brittunga bolagen.

Här är tre aktier vi tycker om trots brexit-hot:

Nobia: Kökstillverkaren är inget för dem som tror på en blodig brexit. För alla andra är aktien väl värd risken. Bolagets köksmarknader i Storbritannien och Norden växer. Ledningen har bevisat sig och har såväl förvärvsambitioner och kapital som en fragmenterad bransch att konsolidera. Efter chockbokslutet åkte aktien på mycket stryk. Men med en förväntad vinsttillväxt på över 10 procent per år 2016 och 2017 är den skuldjusterade värderingen på tio gånger årets rörelseresultatprognos lockande låg.

Fagerhult: Armaturföretaget är på rätt plats i rätt tid när led-revolutionen rullar på och belysningssystemen blir mer intelligenta och bestyckade med sensorer. En hygglig byggkonjunktur, förvärv och uppköpschans när belysningsjättarna integrerar framåt kittlar också mer än brexit skrämmer. Aktien reas inte ut, men 15 gånger årets rörelseresultat justerat för nettoskulden är inte högre än för andra framgångsrika medelstora förvärvare.

Troax: Aktien i börsnykomlingen har klättrat sedan vårt köpråd i höstas. Vi gillar ledningen, huvudägaren Latour samt den starka positionen och fina lönsamheten i den osexiga nischen nätpanellösningar i metall för att skydda maskiner samt avdela lager och industrilokaler. Även om de brittiska kunderna går in i ett vänta-och-se-läge ger en stark nordisk byggmarknad, fler robotar som behöver inhägnas och lagerutbyggnad för e-handel fortsatt okej tillväxtchanser. Värderingen är skuldjusterat tolv gånger årets rörelseresultat. Det är inte dyrt.

Tyck till