ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor/valutor: USA-räntor upp och starkare dollar

USA-räntorna steg på tisdagskvällen och har därefter planat ut i den asiatiska handeln. Den tioåriga statsobligationen handlas på 1,94 procent, 5 punkter upp från svensk stängning på tisdagen.

Thomas Roth på Mitsubishi UFJ Securities sade till Bloomberg News att marknaden reagerar på fundamenta, som förbättras. Räntorna sjönk något efter nyheterna från Bryssel, men det handlade inte om någon stor "flykt till kvalitet".

Kommentarer från Charles Evans, Fed-chefen i Chicago och en erkänd duva, bidrog till rörelsen. Han sade bland annat att två räntehöjningar i år, vilket indikeras av ledamöternas ränteprognos ("dot plot"), inte är något orimligt antagande givet den ekonomiska utvecklingen.

Skälet till att avvakta med en höjning i mars var den skakiga inledningen på 2016 och att Fed-ledamöterna ville avvakta och bedöma riskerna. Det är heller inte säkert ännu att uppgången i kärninflationen är uthållig, det finns en osäkerhet vad gäller det säsongsmässiga mönstret i inflationen.

Patrick Harker, Fed-chef i Philadelphia, sade att ekonomins utveckling talar för fortsatt räntenormalisering och att varje möte är aktuellt för en höjning.

"Om ekonomin fortsätter att utvecklas som jag förväntar mig, bortsett en del oförutsedda motvindar som alltid är möjliga, så anser jag det lämpligt att se varje möte som 'live' (för en höjning)", sade han.

Tidigare i veckan framhöll även Fed-ledamöterna i San Francisco och Atlanta, John Williams och Dennis Lockhart, att varje möte är aktuellt för en höjning, även nästa FOMC-möte i april.

Ingen av dessa ledamöter är röstande i FOMC i år, men det indikerar ändå en strävan att hålla marknaden alert för att Fed är fortsatt inriktad på att höja.

Tidigare har det också funnits ett antagande om att Fed helst vill höja i samband med nya prognoser och presskonferens, vilket sker vid vartannat möte varav nästa är i juni.

Samtidigt är det bara en vecka sedan Federal Reserve uppfattades som klart mer duvaktigt än väntat i samband med räntebeskedet den 16 mars, vilket fick räntor och dollarn att sjunka rejält.

Trots en viss återhämtning är dollarn fortsatt 1,2 procent (mätt som dollarindex) svagare än strax för Fed-beskedet, medan den tvååriga statsobligationen handlas 10 punkter lägre.

På valutamarknaden har dollarn stärkts från tisdagen, till 112:40 mot yenen och även något till 1:1210 mot euron.

"Evans kommentarer tolkas hökaktigt av marknaden. Om vi fortsätter att höra kommentarer i linje med dessa så kanske marknaden ser skäl att ändra sin prissättning från en höjning senare i år till kanske något tidigare", sade Imre Speizer på Westpac Banking till Bloomberg News.

Pundet är fortsatt under press. Bombdåden i Bryssel tolkades som stöttande för Brexit-sidan inför folkomröstningen i juni. En opinionsmätning från ICM, gjord före dåden, visar att nejsidan leder med liten marginal.

På onsdagens agenda står KI-barometern, klockan 9.00. Industrin väntas visa lite dämpat förtroende efter ett starkt utfall i februari medan hushållens sentiment spås ha förbättrats något. Den samlade barometerindikatorn väntas i stort sett ha varit oförändrad på 108,3.

En kvart senare kommer en ny konjunkturprognos från KI, och prognoschef Jesper Hansson har flaggat för att de kommer att vara "väldigt optimistiska" även denna gång.

Från USA kommer försäljning nya hem i februari, med en väntad uppgång på 3,2 procent jämfört med föregående månad.