ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden: Finsk pizzeria vinnare

De nordiska marknadsplatserna sjönk överlag i onsdagshandeln, dock stretade Köpenhamn emot och steg lätt.

Råvarurelaterat gick svagt i spåren av tapp i oljan vilket också gällde för finansaktier som hade en trist session.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid 17-tiden till minus 1 procent vid nivån 911 procent.

På danskt börsgolv stängde OMXC20 0,5 procent högre där en av vinnarna hette Genmab med plus 1,6 procent. Enligt analyshuset Symphony var försäljningen av bolagets blodcancerpreparat Darzalex, klart högre i februari än i januari vilket troligt gav bränsle till aktien.

Ännu bättre gick det för Bang & Olufsen som avslutade drygt 4 procent högre. Enligt mediauppgifter är kinesiska Sparkle Roll berett att betala cirka 3,6 miljarder dollar för elektroniktillverkaren, som sedan i höstas omgärdats av budrykten.

Färsk data visade på ökade amerikanska oljelager vilket pressade oljan vilket naturligt vägde på OBC-index i Oslo som tappade 0,6 procent.

Statoil, Seadrill och Subsea7 låg samtliga i rött vilket även gällde för tungviktaren DNB som sjönk 1,1 procent. På de stora Europabörserna gick finansaktier svagt, vilket tillsammans med en sänkt rekommendation från Nordea sannolikt pressade banken DNB.

Avslutningsvis backade OMXH25 0,9 procent i Helsingfors med främst press från gruvrelaterat som Cargotec, Outokumpu och Valmet.

Bättre gick det för Kotipizza, Finlands största pizzakedja med 270 restauranger, som rusade 8 procent i spåren av dess kvartalsrapprot. Aktien handlas således vid den högsta kursen någonsin, efter en rusning på nära 80 procent sedan december.

Tyck till