ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kraftigt lyft för Ratos ordförande

  • FÅR MER. Trots flera år med förlust höjer Ratos arvodet till tillträdande ordföranden Jonas Wiström med 38 procent till 1,45 miljoner kronor. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Riskkapitalbolaget Ratos aktieägare har förlorat pengar fyra av de fem senaste åren. Ändå föreslås en höjning av ordförandearvodet med 38 procent till 1,45 miljoner kronor när Jonas Wiström tar över klubban.

Samtidigt kan Di avslöja att vd:n Susanna Campbell fick nära 6 Mkr i bonus för 2015.

”I samband med att vi rekryterade en ny ordförande som inte har något att göra med den historiska kursutvecklingen, tyckte vi det var rimligt att han får rimligt betalt. Därför har vi föreslagit en på papperet rätt ordentlig justering”, säger Jan Andersson, ordförande i Ratos valberedning.

Jan Andersson säger att valberedningen har jämfört med andra stora börsföretag, utan att gå in på exempel. Börsvärdet på Jonas Wiströms ÅF är 11 miljarder kronor, men hans egen ordförande, Anders Narvinger, fick nöja sig med 600 000 kronor i arvode under det senaste året. Johan Nordström på Sweco med nästan lika högt börsvärde som Ratos tjänar knappt hälften så mycket i ordförandearvode som Jonas Wiström kommer att göra på Ratos.

Men Ratos valberedning verkar ha tagit stort intryck av högutbetalare som Industrivärden, där ordförandearvodet är 2 Mkr om året. Jämför man med investmentbolaget Latours ordförande Fredrik Palmstierna ligger Jonas Wiströms arvode 20 procent högre. Under Palmstiernas tid har Latours börsvärde ökat med 250 procent till 50 miljarder kronor, alltså motsvarande tre Ratos.

Ratos aktie är allt annat än en kursvinnare. Under perioden 2011–2015 har aktieägarnas totalavkastning varit negativ alla år utom ett, 2015, och då blev avkastningen ändå lägre än SIX Return Index. Jan Andersson argumenterar dock för att detta inte ska påverka arvodet till styrelsens ordförande, då utgångspunkten är att affärerna kommer att blomstra om Jonas Wiström får ta över klubban efter Arne Karlsson.

Förstår du om ökningen kan provocera aktieägarna som under senaste fem åren har fått en negativ totalavkastning fyra år?

”Nej, hur menar du? Den nya ordföranden kan inte lastas för det. Signalen från ägarna är att det här är ett viktigt uppdrag och att vi vill att han ska ägna ordentligt med tid åt detta och därför vill vi att han ska ha marknadsmässigt betalt”, säger Jan Andersson.

Jonas Wiström är dock hittills helt oprövad i rollen, och institutioner som Di har talat med ifrågasätter valet. Han är en erfaren och skicklig vd i konsultbranschen, men det är inte samma sak som att leda ett riskkapitalbolag med en portfölj som dessutom domineras av tillverkningsföretag.

Samtidigt framgår det av Ratos årsredovisning att Susanna Campbell fick 5,6 Mkr i bonus för 2015, motsvarande 88 procent av hennes fasta lön. Detta trots ett svagt facit på fem punkter: totalavkastningen för aktien var sämre än SIX Return Index, exitvinsterna sjönk, resultatet före skatt sjönk, vinsten per aktie sjönk och eget kapital per aktie sjönk.

Ratos sittande ordförande Arne Karlsson försvarar att det ändå blev bonus.

”Styrelsen anser att Susanna Campbell gör ett mycket bra jobb som vd”, säger han.

”2015 var långt ifrån något toppår för Ratos, men utvecklingen var sammantaget definitivt tillfredsställande. Som framgick av onsdagens kapitalmarknadsdag har flera spännande förvärv gjorts, lönsamheten är god i majoriteten av portföljföretagen, direktavkastningen hög och utsikterna för 2016 beskrivs som goda vad gäller att fortsätta leverera rörelseresultatökningar.”

Tyck till