ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fonden som är en fena på fisk

  • Laxodling i Norge. Foto: TT

Sjömat har simmat upp som en allt viktigare exportvara hos vårt västliga grannland. Ett fondbolag tror tillräckligt mycket på branschens framtid för att lansera en fond som endast investerar i sektorn.

Sjömatsindustrin fortsätter yngla av sig på världens aktiemarknader. I dagsläget finns det omkring 220 börsnoterade sjömatsbolag med ett marknadsvärde på cirka 820 miljarder kronor. Branschens framfart fångade det norska fondbolaget Holbergs intresse och i februari 2015 lanserade de Holberg Triton, en branschfond som endast investerar i sjömatsindustrin.

”För tre år sedan började vi undersöka om man kunde investera 100 procent i sjömat utan att ta för stor risk. Bakgrunden är att den ökande levnadsstandarden globalt leder till högre proteinkonsumtion. Globalt står sjömat för 1,8 procent av matkonsumtionen och vi tror den kommer ta en allt större bit av kakan när folk blir medvetna om hälsofördelarna”, säger Jann Molnes som förvaltar Holberg Triton.

Fonden har för tillfället investerat i 28 olika sjömatsbolag. Den enskilt största sektorn är laxodlingsbranschen som utgör 22 procent av portföljen. Norge är världsledande inom laxodling och fisken har vuxit fram som en allt viktigare exportvara för vårt västliga grannland. Under 2015 exporterade Norge lax för 46,7 miljarder kronor vilket var en ökning med 9 procent från 2014.

”Idag produceras det ungefär 1,2 miljoner ton lax om året i Norge och man tror att vi kan odla 5 miljoner ton i framtiden. Branschen har dock växt så pass mycket att man vill säkerställa att nästa tillväxtfas sker på ett hållbart sätt. Det förarbetet pågår just nu så det finns vissa begränsningar på hur mycket man kan växa i närtid”, säger Jann Molnes.

Enligt Jann Molnes odlas det omkring 2,3 miljoner ton lax om året globalt och tillväxten har legat på omkring 8 procent om året under de senaste tio åren.

”Det kommer plana ut under de närmsta tre till fyra åren. Utöver begränsningarna i Norge har vi haft algblomning i Chile som tagit död på omkring 100.000 ton lax. Det innebär att utbudet har sjunkit med 6 procentenheter i år. När du får ett så stort bortfall stiger priserna för mycket. Det finns en risk att konsumenterna överger lax för andra proteinkällor”, säger Jann Molnes.

Sjömatsindustrin består nu inte enbart av lax och enligt Jann Molnes finns det i nuläget omkring 400 arter som kan och har odlats. Holberg Triton investerar dock även i bolag som sysslar med fiskeri och vidareförädling av sjömat.

”Även i andra arter finns det aktörer som gör rätt saker och bygger sin nisch. Jag besökte nyligen kanadensiska Clearwater som fångar hummer, kammusslor och räkor. De har utvecklat en teknik för att ta ut hummerköttet utan att förstöra något och byggt en världsmarknad med färsk hummer”, säger Jann Molnes.

”De har en vertikal integration på ett hållbart fiskeri med en premiumprodukt som världen inte sett förut. En mycket god position och det ska bli spännande att se hur de går vidare”, fortsätter han.

Har du några favoritbolag?
”Laxodlingsbolaget Bakkafrost har vi investerat i med våra övriga fonder sedan de kom till börsen 2010. Bolaget är en ledstjärna för branschen och har levererat en årlig avkastning på bokfört eget kapital på 35 procent medan snittet i branschen ligger på 12 procent”, säger Jann Molnes.

Bakkafrost är baserat på Färöarna och sedan noteringen på Oslobörsen i mars 2010 har aktien stigit med 830 procent exklusive utdelning. Under 2015 omsatte bolaget 3.534 miljoner kronor och levererade en vinst på 1.000 Mkr. Utdelningen föreslås till 500 Mkr.

Tyck till