ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Dokument: Han är designern bakom Apples succéer

  • Till vänster Jonathan Ive och Jon Rubinstein med Imacs 1999. Till höger Ive 2008. Foto: AP
Han är i stort sett okänd utanför kretsen av de mest hängivna Appleanhängarna. Men Jonathan Ive styr designen för världens kanske viktigaste elektronikföretag.

Oavsett om du tillhör Apples fanskara eller inte har han antagligen format din vardag - Jonathan Ive, mannen som i dag styr designen på världens ledande elektronikföretag.

Han föredrar smeknamnet Jony och beskrivs som tyslåten och privat. Men han är också mannen som ryktas ha manövrerat ut ledande ingenjörer som han inte kommit överens med och som inte ens släpper in sin fru eller sina barn i Apples designrum.

Steve Jobs, teknikjättens ikonförklarade ledare, kallade honom för sin ”spirituella partner på Apple”. När Jony Ive ska beskriva sin designfilosofi låter det misstänkt likt den numera avlidne Jobs.

”Jag tror att fanatism och närsynthet är fundamentalt för vår inställning”, säger han i en intervju med Financial Times magasin How To Spend It.

Redan när han studerade industriell design på universitet i hemlandet Storbritannien var Jony Ive känd som detaljorienterad på gränsen till fanatism. Förkärleken till att skapa fysiska ting med sina egna händer ska han ha fått från sin pappa, som var silversmed och gav honom en dag av obegränsad tillgång till sin smidesverkstad i julklapp.

Jony Ive kom i kontakt med Apple på sitt första jobb efter designskolan. Medan han arbetade på den Londonbaserade designbyrån med det passande namnet Tangerine och designade allt från tandborstar till mikrovågsugnar fick Jony Ive ett konsultuppdrag för Apple.

Teknikföretaget blev så imponerade att de tillbringade två år med att försöka anställa honom innan han till slut sa ja 1992.

Under de första åren fortsatte Ive tvivla på jobbet. Jon Rubinstein, då ansvarig för hårdvaruutvecklingen på Apple och Ives chef, ska ha övertygat honom att stanna kvar. Fyra år senare återvände Steve Jobs. Enligt Jony Ive kom de bra överens med en gång.

”Det var bokstavligt talat på mötet där vi visade honom vad vi hade jobbat med”, säger han i en intervju med Vogue. ”Vi bara klickade.”

Resten är redan historia. Jony Ive designade den färgglada datorn iMac och var instrumental i utvecklingen av musikspelaren Ipod, som har beskrivits som ett avgörande steg inte bara för bärbar elektronik utan dessutom hela teknikindustrin.

Han har fortsatt prägla världen med banbrytande och designburna produkter - inte minst Apples Iphone som revolutionerade mobilmarknaden. Även Apples klocka, där designen styrts in i minsta detalj, ligger Jony Ive bakom. Till och med lådan den levereras i ska ha anpassats för att friktionen när kunden öppnar den ska bli optimal.

Men Jony Ive är inte helt okontroversiell. Enligt Leander Kahney, författaren bakom biografin "Jony Ive: The Genius Behind Apple’s Greatest Products”, hävdar att designern lyckats tvinga ut flera högt uppsatta inom Apple.

Bland dem finns Jon Rubinstein, chefen som övertalade honom att stanna kvar när han övervägde att sluta på Apple i början av 1990-talet. Varken Jony Ive eller Jon Rubinstein har någonsin velat kommentera ryktet.

Ive ska även ha haft ett finger med i spelet när Ipodingenjören Tony Fadell och Scott Forstall, som utvecklade Apples operativsystem iOS fram till 2012, försvann. Jony Ive och Scott Fortsall ska ha tyckt så illa om varandra att de sällan befann sig i samma rum och Fortsall ska inte ens ha varit välkommen i Apples hemliga designrum.

När han försvann 2012 tog Jony Ive över ansvaret för Human Interface-teamet som utvecklar iOS. Därmed är hans kontroll över Apples design i det närmaste total.

Källor: Financial Times, Vogue, Business Insider, Time, Cult of Mac.

Tyck till