ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dokument: Börsgalningen som förutsåg den stora kraschen

  • Roger Babson förutsåg den stora börskraschen 1929. Foto: Library of Congress

Roger Babson var en av få som förutsåg den stora kraschen på Wall Street 1929. Hans teori: börsen är som gravitation. Det som går upp måste också komma ner. Egentligen hade han ingen aning om vad han pratade om.

Den femte september 1929 höll ekonomen och finansmannen Roger Babson ett tal, där han varnade för att börsen kommer att krascha, och att det kommer att bli spektakulärt. Lite mer än en månad senare, den 24 oktober, fick han rätt. Då kom den svarta torsdagen och Wall Street började falla fritt. Det skulle inte vara över först 1932. Då hade Dow fallit från sin topp på 381,17 till 41,22.

Miljoner blev arbetslösa och många förmögenheter hade gått upp i rök – men inte Roger Babsons. Han hade dragit sig ur i tid, därför att han hade en teori. Han hämtade inspiration från Isaac Newtons teorier om gravitation, Babson hävdade att det som går upp också måste komma ned.

Och han fick rätt. Han blev en guru i finansvärlden och anledningen var enkel: Han hade pengar när ingen annan hade det.

Roger Babson ansåg dock att gravitationen inte bara påverkade börsen – den påverkade allt. Och gravitationen var den största fienden. Hans syster hade dränkts när han var ung, men Babson var övertygad om att gravitation var boven i dramat och att hon dött därför att hon inte kunde kämpa emot den.

Under flera årtionden och fram till sin död 1967 spenderade Roger Babson miljoner dollar på att köpa patent och finansiera forskning som han trodde skulle kunna motverka gravitation, trots att otaliga fysiker och forskare sa att det han ville göra inte var möjligt.

När han fick tuberkulos flyttade han ut på landet och bosatte sig på hög höjd. Anledningen var att han var övertygad om att gravitationen tyngde luften och att den tunga luften satte sig i lungorna. Medarbetarna på hans firma som sysslade med finansiell analys blev tvungna att lämna New York och Wall Street och flytta med honom ut på landet. Under hela året, även om kylan var isande, arbetade de utomhus därför att Roger Babson ansåg att den friska luften var nyttig.

Roger Babson startade även stiftelsen Gravity Research Foundation som höll en årlig uppsatstävling där forskaren som kunde presentera det bästa arbetet med ”antigravitation” belönades med en summa pengar. Stiftelsen och den årliga uppsatstävlingen finns kvar än idag. Men idag räcker det med att uppsatsen handlar om ämnen relaterade till gravitation, och flera nobelpristagare finns bland vinnarna.

Galenskapen hann aldrig ikapp Roger Babson. Han dog rik som ett troll och med flera framgångsrika bolag i ryggen. Han hann också med att starta ett college, Babson College, som finns kvar än idag och där går nästan 3 000 studenter. Och i hans dödsannons i New York Times, nämndes artigt nog bara hans galna upptåg med att försöka besegra gravitationen i förbifarten.

Därför att det var inte så folk ville minnas honom. Man ville minnas honom som ett börsgeni. Trots att hans teori om att börsen är som gravitation var helt felaktig.

Källor: Planet Money, Guardian, Wikipedia

Tyck till