ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

”Det är bättre att offra karriären än familjen”

  • NY BALANS. Toppchefen Mathias Hermansson tog en sällsynt time out. Mer tid för familjen har gett honom distans även nu när han har börjat jobba igen. Foto: Joey Abrait

Hur får man ihop ett stenhårt toppjobb med vardagsliv?

För att hitta balansen tog MTG:s finanschef Mathias Hermansson paus från jobbet i sex månader.

Ett halvår då han hann bli felaktigt misstänkt för insiderhandel och uppleva känslan av att ha tappat sin identitet – men framför allt ägna tid åt familjen.

En timme på ett kafé. För bara ett halvår sedan hade det varit otänkbart att hitta Mathias Hermansson djupt nedsjunken i en soffa mitt på dagen. Nu sitter han lugnt och bekvämt.

”Det är långt kvar till nästa möte”, försäkrar han.

Dessutom är han fortfarande officiellt ledig när vi ses. Även om han har smygstartat jobbet lite.

För sex månader sedan bestämde sig Mathias Hermansson för att ta en paus från jobbet som finanschef och ansvarig för förvärv och strategi på Kinneviks medieföretag MTG. ”Någonting mellan ledighet och föräldraledighet”, som han själv kallar det.

Ett sällsynt tillstånd för personer på hans nivå, men ett behov han hade efter 15 år av högpresterande.

Då hade han arbetat på MTG sedan 1999, och varit finanschef sedan 2006, en roll han fick som 33-åring, vilket gjorde honom till den yngste finanschefen på börsens storbolagslista hittills.

”Det var i enlighet med hur MTG och Kinnevik jobbar, där man kastar in folk i lite för stora skor med förhoppningen att personen ska klara jobbet”, säger Mathias Hermansson.

Arbetet var hårt men spännande. En normal arbetsvecka var 75 timmar lång, och innebar ofta arbete till sent in på natten. Men som finanschef i ett globalt bolag fick han också resa mycket, bland annat tillbringade han stora delar av förra vintern i Moskva där MTG har haft problem med en ny medielag, och han hade ”ett finger med i lite allt möjligt på bolaget”, som han uttrycker det.

Även i privatlivet har tempot varit högt. Parallellt med jobbet har Mathias Hermansson de senaste åren bildat familj, hemma har han två små barn som hans sambo har varit föräldraledig med.

”Så i våras började jag uppleva att obalansen mellan jobbet och allt annat i livet var ohållbar. Jag kände mig inte lika motiverad, tappade energi i arbetet, och började ställa mig frågan: Är det så här man ska hålla på? Nio år som finanschef är ändå rätt lång tid”, säger han.

Funderingarna tog han upp med sin närmsta chef, vd:n Jørgen Madsen och efter en del samtal, där även bolagets styrelse var inblandad, bestämdes det att Mathias Hermansson skulle ta ett halvårs avbrott från jobbet.

”Jag har aldrig hört talas om någon vd eller finanschef i ett stort börsnoterat bolag som har tagit ledigt ett halvår, så när det beskedet kommunicerades framstod det som lite udda och jag fick direkt fem sex samtal. Hälften från vänner som undrade om jag var sjuk, andra hälften från rekryterare som undrade om jag skulle sluta.”

Hur kom du fram till att ett avbrott var det bästa för dig?

”Inför avgörande beslut på jobbet brukar jag ofta gå igenom hur scenarier ser ut för om vi väljer fel. Då faller valet alltid på det alternativ där skadan av att välja fel blir så liten som möjligt. Det var samma här och valet var enkelt, för i värsta fall är det bättre att offra karriären än familjen.”

Funderade du aldrig på att byta jobb?

”Hade jag inte tagit uppehållet hade jag kanske känt behovet av det så småningom. Men det hade varit synd, eftersom jag verkligen gillar MTG och, efter över 15 år, känner en ömsesidig lojalitet mellan mig och bolaget.”

Ledigheten inleddes med semester och för första gången på tio år upplevde Mathias Hermansson vad han kallar en normal sommar.

Han kunde gå till stranden med familjen, utan att behöva gå i väg för telefonkonferenser, och han slutade att bry sig om hur vädret var, han hade ju så många lediga dagar kvar. Sakta övergick den ”fantastiska sommaren” i tidig höst, och Mathias Hermansson fortsatte att känna sig avkopplad.

Men i mitten av augusti blev han snabbt uppkopplad igen, när det kom uppgifter om att en MTG-chef misstänktes för insiderhandel.

”Jag satt i bilen med familjen på väg till barnens farmor och farfar på västkusten, när det började smattra till i mobilen av meddelanden från kompisar och bekanta som skrev: ’Ah, nu förstår vi varför du är ledig’. När jag inte alls hade någonting med det att göra.”

Efter förhör med en annan man i MTG-koncernen lades brottsundersökningen ned. Men för Mathias Hermansson, som inte var på jobbet, blev det svårt att helt rentvå sig från misstankar.

”Först var jag sugen på att skicka ut ett meddelande om det på Linkedin och Facebook, men det kändes lite fånigt. Och så brydde jag mig inte så mycket, trots allt, eftersom jag visste att jag inte hade med det att göra och att de som känner mig vet att jag inte skulle göra något sådant.”

Men med hösten kom också andra tankar och insikter, när alla, förutom han, började jobba igen.

”Att vara ledig blev lite som att tappa sin identitet. För när man har jobbat hårt länge är det en del av den man är, och man är van vid ett visst tempo och vid att känna sig behövd. Nu blev det väldigt påtagligt att man är utbytbar, och att världen fortsätter utan att man är där.”

Hur hanterade du det?

”I sådana lägen är det nog lätt att bli stressad. Men eftersom jag visste att breaket var tillfälligt, var det ganska lätt att helt gå in i det och utnyttja det till fullo.”

Under hösten har han kunnat ta sig tid att leka och äta frukost med barnen, något han aldrig hann med tidigare. Och de senaste månaderna har dottern Nathalie nästan lärt sig simma.

”Jag tyckte att barnen och jag hade en bra relation innan. Men det här har gett en turboeffekt, så nu har vi jätteroligt tillsammans.”

Efter ett halvår hemma började han dock sakna balansen åt andra hållet. Det var dags att jobba igen, och sedan strax före jul är Mathias Hermansson åter i tjänst, men nu i en ny roll som arbetande styrelseordförande i MTG Ventures.

”Nu känner jag att jag är med helhjärtat igen och att det ska bli jättespännande att bygga upp vår globala digitala verksamhet, inte minst i en tid då vi står inför stora utmaningar på mediemarknaden. Men det senaste halvåret har verkligen lärt mig att det är viktigt att hitta en balans mellan jobb och familjeliv, inte bara köra på ett spår.”

MTG står inför förändringar som beskrivs som de största sedan Jan Stenbecks tid. Det låter som om du kan dras med i samma intensiva jobbande som förut, hur undviker du det?

”I perioder kommer jag säkert att jobba lika mycket, men jag ska försöka att inte göra det systematiskt genom att jobba smartare. Pausen har gett mig en distans som gör det lättare att prioritera bland det som är akut och det som kan vänta.”

Är det svårare att hitta balans i en digital era?

”Att kunna jobba 24 timmar om dygnet ställer krav på alla, både arbetsgivare och arbetstagare, att dra gränser. Arbetar man i ett företag som MTG, där många är tävlings- och prestationsinriktade, kan det vara extra viktigt. För många förstår i teorin vikten av balans, men som arbetsgivare måste man skicka signalen att det gäller även i praktiken. Där hoppas jag kunna vara ett gott exempel. En balanserad arbetsplats tror jag blir allt viktigare i konkurrens om den bästa arbetskraften.”

Tyck till