ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Västvärlden förstår inte IS

  • Foto: Virginia Mayo

Terrorattackerna i Bryssel är de senaste i en rad attacker som IS har utfört i Europa och Mellanöstern. Vår syn på IS är inte bara naiv, den är också ett hinder i kriget mot IS, skriver Salam Karam, som doktorerar på Iraks konstitution vid University of London.

Hur hänger terrordåden i Bagdad, Istanbul, Paris och Bryssel ihop? Omvärldens första reaktion efter dåden i Bryssel är talande för vår naiva syn på IS.

Trots likheterna med IS-terrordåden i Bagdad, Istanbul och Paris, nämnde inte Europaparlamentets president IS i sitt första pressmeddelande efter dåden.

Än en gång hamnade vi i ett tillstånd av tveksamhet och förnekande. Vi dementerade vår egen logik och satte bindel för våra ögon och såg inte IS som den organisation den är.

Vidare, medierna började spekulera huruvida attentaten var en ”hämnd” för den belgiska polisens tillslag i veckan mot misstänkta terrorister. Än en gång målade vi bilden av IS som en ”terroristorganisation” vars destruktiva aktioner är driven av hämnd och utan en målmedveten plan.

Vår syn på IS är inte bara naiv, den är också ett hinder i kriget mot IS. När vi tänker på IS så ser vi framför oss män med skägg och vapen. Män som drivs av hat mot mänskligheten och kärlek till våld. De gör allt som väcker omvärldens avsky, såsom terrordåd, massakrer på minoriteter, summariska avrättningar, slaveri av kvinnor, avrättning av homosexuella och ödeläggandet av historiska platser och antika föremål.

I det krigsdrabbade Mellanöstern, om vars historia, politik, kultur och idétraditioner de flesta av oss i Europa vet alldeles för lite, framstår därför IS för oss både som representant för ”muslimernas” hat mot västvärlden och som en säregen och irrationell terroristgrupp.

Men vi har omfattande bevis på att IS inte är en terroristgrupp liknande al-Qaida. IS är inte en samling galningar som utför hämndaktioner. Det är en organisation med territoriell ambition, med målet att skapa en stat som erövrar världen och påtvingar världen sin ideologi.

Vi vet att IS skapades i Irak redan 2006. I juni 2014 tog IS över större delar av det sunnidominerade Irakoch deklarerade skapandet av kalifatet – ett globalt islamiskt imperium. Vi vet att till skillnad från al-Qaida och andra terrornätverk har IS en armé i modern mening, ett territorium som omfattar stora delar av Syrien och Irak, en administrativ struktur och en så gott som självförsörjande ekonomi.

Vi vet också varför krigare från dussintals länder ansluter sig till IS. Organisationens sociala legitimitet bygger å ena sidan på en historisk islamisk styrelseform och tanketradition: det historiska kalifatet, från profeten Muhammeds tid fram till början av 1900-talet. ”Sanna muslimer” bör därför återskapa och försvara kalifatet.

Å andra sidan, Saddam Husseins fall och revolutionerna i arabvärlden öppnade Pandoras ask av politiska aspirationer. Men misslyckandet med att skapa något nytt har varit den främsta orsaken till våldets triumf och jihadismens frammarsch i Mellanöstern.

Den puritanska och våldsbejakande aspekten av IS där alla andra strömningar inom islam, såsom shia, förklaras som otrogna och som rättfärdigar massakrer på andra muslimer har sina rötter både i medeltida islamisk teologi och i den nutida rivaliteten mellan Iran och Saudiarabien.

Med andra ord, vi vet var IS kommer ifrån, vad den är i dag och vad den vill i framtiden. Vi vet vilket hot IS utgör mot mänskligheten. Vi vet att IS har globala ambitioner och kriget förs på alla fronter, och därför också i Paris och Bryssel. Vi vet också att lösningen ligger i vår förmåga att förstå IS som den stat den är.

Trots det tar vi en defensiv ställning efter varje terrordåd. Vi förnekar vår kunskap, vårt omdöme och ifrågasätter vår förmåga att göra något åt saken. Efter varje terrordåd undrar vi om och om igen vem som ligger bakom det, vilka är motiven och vad är målet.

Hur länge ska vi fortsätta ställa frågor som vi redan har svaret på? Vad är det som gör att vi inte kan stoppa IS? Svaret är att vi inte längre tror på vår förmåga att skapa en bättre värld. Vi lider av en sjukdom som kallas förnekande och brist på politisk vilja att ta itu med världens problem.

Salam Karam, uppvuxen i Bagdad, har studerat statsvetenskap vid Uppsala universitet och doktorerar på Iraks konstitution vid University of London

Tyck till