ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

”De ska inte behöva bära ut mig”

Efter 30 år som vd och ordförande för Securitas lämnar Melker Schörling bolaget. Han försäkrar dock att Melker Schörling AB behåller sina aktier i säkerhetsjätten.
”Securitas är inne i en mycket spännande fas. Vi tror på bolaget”, säger Melker Schörling

En ytterst framgångsrik era både för Melker Schörling personligen och för Securitas ägare går in i en ny fas när han lämnar ordförandeklubban och styrelsen i säkerhetsbolaget vid vårens stämma. Marie Ehrling som suttit i Securitas styrelse sedan 2006 tar över ordförandeklubban, hon är sedan tidigare ordförande i TeliaSonera och vice ordförande i Nordea.

Melker Schörlings resa till att bli en av Sveriges allra rikaste startade på allvar när Gustaf Douglas 1986 erbjöd honom jobbet som chef för Securitas. För att acceptera erbjudandet krävde Melker Schörling att få köpa aktier i säkerhetsbolaget. Han köpte 17,5 procent för 25 miljoner kronor, till största delen med lånade pengar. I dag äger Melker Schörling 84,6 procent av Melker Schörling AB, MSAB, som värderas till 60 miljarder kronor på börsen.

”Jag har många fina minnen med Securitas, många trevliga stunder. Men det är klart att börsnoteringen 1991 var ett speciellt ögonblick”, säger Melker Schörling.

Trots att Melker Schörling nu formellt lämnar Securitas fortsätter han följa bolaget noga eftersom MSAB äger 5 procent av kapitalet och 12 procent av rösterna och därmed är andra största ägare efter Latour, som kontrolleras av familjen Douglas.

”Jag kommer att fortsätta att vara med i matchen vid sidan om. I princip är det ändå genom att jobba vid sidan om det formella styrelseuppdraget som jag gör mest nytta”.

Vad tror du om Securitas framtid?
”Jag tror det blir bra, för Securitas är nu inne i en fin utveckling med en kombination av teknik och manuell bevakning. Mitt intryck är att Securitas är den ledande aktören på det området.”

När vi intervjuade dig i december 2014 sa du att ”70-årsgränsen gäller inte mig”. Är det något som har förändrats i och med att du nu lämnar Securitas?
”Jag har delvis tänkt om. De ska inte behöva bära ut mig, jag tycker att man delvis får acceptera att åldern tar ut sin rätt. Man gör ett bättre jobb vid sidan om styrelsen, dessutom tycker jag att jag för gammal för att hålla på med compliance och liknande saker. Det är roligare med det riktiga företagandet”, säger Melker Schörling som fyller 70 år våren 2017.

Vad har fått dig att delvis tänka om angående den så kallade 70-årsgränsen?
”Det är egentligen ingenting. Just nu kändes det lämpligt att lämna Securitas och vi kunde hitta en lösning med Marie Ehrling.”

Varför väljer du att lämna ordförandeposten i Securitas och inte i något av de andra bolagen?
”Det var med Securitas allt började, men nu tar jag beslut ur ett investeringsperspektiv och för mig så är Securitas en mindre del i dag. Det stora är Hexagon, Hexpol, Aarhus Karlshamn och det får jag fokusera på.”

Melker Schörling är även ordförande i börsbolagen Hexagon, Hexpol, Aarhus Karlshamn, där MSAB är ensam huvudägare, samt i MSAB.

Ska du lämna något av de bolagen?
”Inte för stunden.”

Har du någon plan för när du ska lämna fler uppdrag?
”Det har jag inte. Jag har inte tänkt i de banorna. Det här med Securitas får man se som en engångsgrej nu.”

När du lämnar ordförandeuppdragen i bolagen där MSAB är ensam huvudägare. Ska dina döttrar efterträda dig då?
”Det är för tidigt att planera för. De gör ett mycket bra jobb och är kloka och vettiga personer.”

När Melker Schörling lämnar Securitas styrelse är hans äldre dotter Sofia Schörling Högberg MSAB:s enda representant i säkerhetsbolagets styrelse. Yngre dottern Märta Schörling sitter bland annat i styrelsen för Hexpol och Aarhus Karlshamn.

Efter beskedet på fredagsmorgonen att Melker Schörling avgår föll Securitas aktie med cirka 2 procent.

Ska man som aktieägare befara att din reträtt från styrelsen i Securitas är indikation på MSAB är på väg att sälja aktier i Securitas?
”Så ska man inte se det.”

Så ni planerar inte en liknande aktieförsäljning som ni gjorde i Loomis för några veckor sedan?
”Nej, man ska inte göra någon sådan koppling. Vi tror väldigt mycket på Securitas.”

Ser du någon risk för att Marie Ehrling får för mycket att göra nu då hon redan är ordförande i Telia och vice ordförande i Nordea?
”Nej, det tror jag inte. Hon hinner med allt och gör det bra.”

Hade du föredragit att det hade varit någon person med tydlig förankring hos MSAB eller Latour som hade tagit över ordförandeposten?
”Nej, jag tycker Marie är en bra person för det här uppdraget.”

Förutom Melker Schörling lämnar även Fredrik Palmstierna, som är ordförande för Latour, och SEB:s vd Annika Falkgren Securitas styrelse vid årsstämman. Fredrik Palmstierna ersätts av Anders Böös, som också sitter i Latours styrelse. Securitas valberedning avser fram till stämman lämna förslag på en ersättare till Annika Falkengren, det ska vara en kvinna.

Beror den försenade nomineringen på att Annika Falkengren i ett sent skede sa att hon inte skulle ställa upp för omval?
”Nej, hon har han varit inne på det här i många år, men jag har lyckats övertala henne att stanna kvar”, säger Melker Schörling.

Är det en svårt att hitta kvinnliga styrelseledamöter?
”Nej, det här är en fråga om att hitta någon som kan accepteras av alla parter.”

Melker Schörling AB:s aktieportfölj
Aktie värde innehav, Mkr*
Hexagon 28.226
AAK 8.777
Hexpol 7.818
Assa Abloy  6.846
Securitas  2.607
Loomis  208
*Baserat på stängningskurser 22 mars
Källa: MSAB
Tyck till