ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Banker tyngde

Banksektorn och större råoljelager än väntat sänkte Stockholmsbörsen på onsdagen. Men biometribolaget Fingerprint Cards rusade med 8 procent.

Stockholmsbörsen hovrade kring nollsstrecket tills eftermiddagens råoljelagerstatistik från USA sänkte börshumöret.

Oljelagren i USA steg med drygt 9,4 miljoner fat under förra veckan, långt över marknadens förväntningar på 2,9 miljoner fat. Statistiken fick oljepriset att backa vilket i sin tur drog med sig Stockholmsbörsen.

Breda indexet OMXSPI backade med 0,5 procent medan storbolagsindexet OMXS30 sjönk med 1 procent.

Bankaktierna var dagens förlorare med SEB i spetsen. SEB föll hela 7,9 procent då aktien handlades exklusive utdelning om 5,25 kronor. Handelsbanken tappade 3,5 procent efter att ABG Sundal Collier ändrat sin rekommendation från behåll till sälj.

”På börsen har det varit en ganska lugn vecka och det känns som att de flesta antingen gått på eller förbereder sig för påskledigt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Biometribolaget Fingerprint hade sin bästa dag på länge. På eftermiddagen kom uppgifter om att en veckogammal analys från mäklarhuset Mizuho Securities i USA. De har ingen bevakning av Fingerprint Cards men i en analys skriver mäklarhuset att Fingerprint Cards uppgett att de kan växa med 100 procent även nästa år, trots att Fingerprint Cards inte lämnat några officiella prognoser för 2017.

”Det finns ett enormt intresse för Fingerprint Cards och i väntan på första kvartalsrapporten kan sådana här analyser lätt få snurr”, säger Joakim Bornold på Nordnet.

Fingerprint är det andra mest blankade bolaget på Stockholmsbörsen och totalt är 9,57 procent av kapitalet blankat, enligt statistik från analystjänsten Holdings.

Förutom Fingerprint Cards steg också läkemedelsbolaget Sobi med 5,1 procent efter att SEB återupptagit bevakningen av bolaget med en köprekommendation och en riktkurs på 150 kronor.

Bygghandelsbolaget Byggmax steg med 4,2 procent efter att statistik från Bygg- och Järnhandlarna visat att det sänkta rot-avdraget inte haft någon effekt på försäljningen.

Flygbolaget SAS sveptes med när tisdagens terrordåd i Bryssel sänkte Europas flygbolag. På onsdagen kom SAS-aktien tillbaka och steg 1 procent.

En era tog också slut när Melker Schörling meddelade att han lämnar Securitas styrelse efter nära 30 år i bolaget. Marie Ehrling tar över som ordförande. Marknaden reagerade med att skicka ned Securitas med 2,1 procent.

Nykomlingen Humana backade med 5,7 procent på sin andra handelsdag.

 

Tyck till