ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Svenska företag skakade av attackerna

  • Foto: TT
Flera hundra svenska företag är verksamma i Belgien och många vidtog åtgärder efter terrordåden.
Ikea stängde sitt varuhus nära flygplatsen, Volvo stoppade de anställdas resor och Ericsson uppmanade sin personal att stanna där den var.

Kort efter attackerna valde Ikea att stänga ett av sina sammanlagt åtta varuhus i Belgien, det som ligger nära flygplatsen Zaventem.

"Vi har inte stängt för att det finns en hotbild mot Ikea, men vi vill inte vill att våra kunder ska förvärra trafikläget på platsen", säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea Sverige.

Möbelkoncernen har cirka 4.500 medarbetare i Belgien.

Volvo Cars har en stor fabrik i Gent, cirka en timmes körning utanför Bryssel. Där jobbar 5.000 personer.

"Vi har undersökt hur det är med våra anställda och ingen är direkt påverkad av händelserna i Bryssel. Produktionen i fabriken rullar som vanligt", säger Volvo Cars presschef Stefan Elfström.

Volvo stoppade på tisdagen de anställdas resande till och från den belgiska huvudstaden.

Till en början har heller inte leveranser påverkats.

Vanligtvis reser personal mellan Göteborg och Gent regelbundet, men Stefan Elfström vet inte hur de resorna kommer att påverkas framöver.

"Vi följer myndigheternas rekommendationer om resor", säger Stefan Elfström.

Ericsson har ett EU-kontor (European affairs) i centrala Bryssel med fyra medarbetare samt en verksamhet med cirka 300 anställda som inte ligger så långt från flygplatsen. Peter Olson är chef för det centrala kontoret.

"Företaget har dragit i gång en plan som man alltid gör när det händer saker för att ta reda på var alla anställda är och att alla är säkra. Det har gått ut ett internmeddelande om att man ska stanna där man är, antingen det är på kontoret eller hemma, och att man inte ska bege sig till offentliga platser, säger Peter Olson.

Han själv var mitt i ett möte när han nåddes av nyheten. 

"Det är mycket beklagligt att det sker, men samtidigt fortsätter verksamheten hos oss. Vi får se vad som händer de närmaste dagarna", säger han.

Hur tänker du kring att det är Bryssel som nu har drabbats av terrordåd? 

"Det kan hända var som helst", säger Peter Olson som har jobbat i den belgiska huvudstaden i fem år.

Efter Parisdåden i november höjdes säkerheten i Bryssel.

"Det har varit mer närvaro av polis och militär vid offentliga byggnader och extra kontroller för att komma in, men i övrigt har man inte märkt något särskilt", säger Peter Olson.

Tyck till