ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: USA-räntor fortsätter uppåt

USA-räntorna har stigit ytterligare ett par punkter upp under natten efter fler hökaktiga kommentarer från Fed-företrädare om att det fortfarande kan komma en ny räntehöjning vid nästa möte i april. Detta har också satt press på Asienbörserna, med undantag för Japan, där börsen i stället lyfts av att yenen försvagats.

USA-börserna steg svagt på måndagskvällen. Oljepriset, som steg på måndagen, fortsätter marginellt upp i nattens handel.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan har stigit 2 punkter till 1,92 procent, från svensk stängning på måndag eftermiddag.

Räntorna lyfts av att hökaktiga uttalanden från flera Fed-företrädare. Enligt Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, är den amerikanska ekonomin nu tillräckligt stark för en ny räntehöjning i april.

"Det finns enligt ekonomisk statistik tillräckligt momentum för att rättfärdiga ett ytterligare steg vid något av de kommande mötena, troligen så tidigt som vid mötet i slutet av april", sade han i ett tal på måndagskvällen svensk tid.

Tidigare på måndagen sade Fed-chefen i San Francisco, John Williams, att såväl april- som junimötet kan vara aktuella för en ny räntehöjning.

Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, sade att han räknar med att inflationen i USA kommer att stiga till målet på 2 procent när väl energipriserna stabiliseras och dollarn slutar att stärkas. Ingen av de tre röstar dock i räntekommittén FOMC i år.

"Jag tror att vi helt hade prisat ut april och nu måste vi tänka om det lite", sade David Keeble, global chef för räntestrategi vid Credit Agricole i New York, till Wall Street Journal.

Japanska räntor visar rätt små förändringar, med tioårsräntan 1 punkt ned till -0,10 procent. De japanska marknaderna höll helgstängt på måndagen.

Det preliminära inköpschefsindexet från den japanska industrin sjönk oväntat i mars, till 49,1 från 50,1 föregående månad. Det var första gången sedan i april i fjol som indexet låg under 50-strecket, som utgör skiljelinje mellan expansion och nedgång. Särskilt oroande var att index över nya exportorder föll relativt kraftigt, till 45,9 från 49,0..

På valutamarknaden har den japanska yenen försvagats över 112 mot dollarn, vilket bidragit till en uppgång på Tokyobörsen när den öppnade igen efter långhelgen. Dollarn handlas i sin tur relativt stabilt mot euron, runt 1:125.

Kronan har försvagats något öre mot dollarn och är i stort sett stabil mot euron, från tisdagen.

Riksbankschef Stefan Ingves sade på måndagskvällen att det låga ränteläget ser ut att bidra till högre tillväxt och inflation i Sverige, och att räntan rent tekniskt kan sänkas ytterligare.

På tisdagen riktas intresset mot konjunkturindikatorer från Tyskland och Europa, i form av preliminära inköpschefsindex för euroområdet samt tyska IFO- och ZEW-index. På agendan står även brittisk inflation.

Tisdag 6.40 (måndag kl 16.15)
USD/SEK 8:2275 (8:2186) EUR/USD 1:1251 (1:1260)
EUR/SEK 9:2567 (9:2547) USD/JPY 112:07 (111:71)
Jp obl 2 -0,21 (-0,23) Jp obl 10 -0,10 (-0,09)
Ty obl 2 -0,48 (-0,48) Ty obl 10 0,23 (0,22)
US obl 2 0,87 (0,86) US obl 10 1,92 (1,90)
Tyck till