ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Norman hjälper mannen på gatan att bli investerare

  • ÖPPNAR FÖR AFFÄRER. Anders Sjunnesson och Peter Norman ska, via plattformen Pepins, hjälpa privatpersoner att investera i nystartade bolag. Foto: Amanda Lindgren

Den nya plattformen Pepins – med en tungviktare i styrelsen – ska få privatpersoner att investera i startupbolag.

”Mannen på gatan får möjlighet att investera”, säger den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman.

Oavsett om du har ett riskkapitalbolag, är en ängelinvesterare eller en privatsparare erbjuder Pepins en möjlighet att investera i privata företag i behov av kapital. Bolaget tillhandahåller en plattform för startupbolag som vill få in nya pengar.

Bolaget lanserar sin tjänst inom de närmaste veckorna och har tagit in den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman som ordförande och delägare.

”Jag blev väldigt glad över den här inbjudan till Pepins. Det eleganta med det här är att mannen på gatan, som inte har så mycket pengar men som vill investera i onoterade bolag, får möjligheten att göra det. Förut har det bara möjliggjorts för stora investerare med mycket pengar eller extremt rika privatpersoner”, säger Peter Norman.

Bolaget väntar nu på att Finansinspektionen ska godkänna hans styrelseuppdrag.

För att skydda användarna har Pepins ordnat så att investerarna får samma skydd som de stora riskkapitalbolagen när de placerar sina pengar.

Pepins gör även en genomgång av startupbolagen som söker kapital för att kunna säkerställa deras ekonomi. Däremot finns det alltid en risk att investera i startupbolag, men i och med att summan på enskilda poster är liten kan risken spridas, enligt Peter Norman.

”I och med att börsposterna kanske blir så små som 500 kronor finns det möjlighet även för en mindre investerare att gå in i ett antal objekt så att man slipper lägga alla ägg i en och samma korg, utan får bra riskspridning på Pepins plattform också.”

Pepins vd, entreprenören Anders Sjunnesson, har byggt upp konceptet bakom plattformen under flera år. Bolaget har tidigare tagit in 15 miljoner kronor och inför lanseringen, om ett par veckor tar Pepins in ytterligare 15 Mkr i en nyemission.

”Vårt mål är att ha gjort tre fyra affärer i bolag före midsommar”, säger Anders Sjunnesson.

Pepins riktar sig enbart till startupbolag som söker mellan 5 och 100 Mkr i kapitalanskaffning. På det viset skiljer sig bolaget från exempelvis Fundedbyme, där det inte finns någon lägre gräns.

”Vi tittar inte på jättetidiga startupbolag. Det är en helt annan storlek och mognad på de här projekten än på många andra crowdfundingsajter i Europa”, säger Anders Sjunnesson.

”Oculus Rift (som tillverkar utrustning för virtual reality, reds anm.) fick till exempel sin första peng på Kickstarter. De hade kunnat komma till oss efter sin första crowdfundingrunda.”

Genom att fungera som en mellanhand mellan investerare och startupbolag kan Pepins göra processen enkel, enligt Anders Sjunnesson.

”Aktierna ägs av en mikrofond som gör investeringarna å kollektivets räkning. Då kan vi tillgodose behovet av aktieägaravtal och se till att de följs. Samtidigt blir det väldigt enkelt för personer att investera för att de vet att det är någon som tar hand om deras intressen”, säger han.

Tyck till