ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Flera döda i explosioner i Bryssel

Live Blog Explosioner på Bryssels flygplats
 
Över 30 personer har dödats och 200 har skadats i terrordådet i tunnelbanan i Bryssel och på stadens största flygplats.
Enligt åklagare har polisen under en husrannsakan i Bryssel hittat en sprängladdning och en IS-flagga, rapporterar AFP.

Enligt den belgiske federale åklagaren är det sannolikt två självmordsbombare som syns på fotot från flygplasten. Den tredje personen på bilden eftersöks nu av polisen.

"Det finns ett foto av tre män som tagits på Zaventem flygplats och det är möjligt att två av dessa genomförde självmordsattacker, medan den tredje söks av oss", säger statsåklagare Frederic Van Leeuw, och tillägger att den "tredje misstänkte" sågs springa från flygplatsen, rapporterar Reuters.

Flera räder är på gång just nu i Bryssel, enligt Van Leeuw.

Hotnivån har höjts till högsta möjliga, all kollektivtrafik har stängts och människor uppmanas att "stanna där ni är". Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet.

"En man skrek något på arabiska och sedan hörde jag en enorm explosion", säger Alphonse Lyoura, som jobbar med att kontrollera bagage på Brysselflygplatsen Zaventem, till nyhetsbyrån AFP:s utsända.

Han beskriver ett fullständigt kaos inne i avreseterminalen, med människor som fått kroppsdelar krossade eller avslitna, livlösa kroppar och andra som var täckta i blod.

"Jag hjälpte sex eller sju skadade. Vi drog ut några som inte rörde sig. Det var total panik överallt", säger Lyoura.

Minst 14 människor dödades i flygplatsattacken och 92 skadades, enligt den belgiska räddningstjänsten. Åtminstone en av de två explosionerna där ska ha varit ett självmordsdåd.

Terrororganisationen IS har tagit på sig dådet, rapporterade flera belgiska medier på tisdagseftermiddagen.

Belgiska myndigheter har släppt övervakningsbilder från flygplatsen på tre män som misstänks för delaktighet i dådet.

På de korniga bilderna syns männen skjuta bagagevagnar framför sig vid avgångshallen.

Ett automatvapen av typen Kalasjnikov hittades intill kroppen från en död attentatsman på flygplatsen, uppger VRT.

Polis arbetar också med att oskadliggöra ett misstänkt föremål vid flygplatsen, uppger landets kriscentrum enligt AFP. Tv-bolaget VTM rapporterar också att polisen hittat ett bombbälte som inte har exploderat.

Det andra dådet inträffade cirka en och en halv timme senare vid tunnelbanestationen Maalbeek, ett par hundra meter från EU-kommissionen och ministerrådet.

Explosionen uppges ha krävt 20 dödsoffer och över 100 skadade. Videofilmer från ögonvittnen visar människor som leds ut genom kolsvarta och rökfyllda tunnlar.

Belgiens premiärminister Charles Michel sade vid en direktsänd pressträff att det finns "många döda och många allvarligt skadade". Han kallar attackerna för "blinda, våldsamma och fega".

"Det vi fruktade har nu inträffat".

"Det är farligt. Gå hem."

Centrala Bryssel är kusligt tyst och stilla, bortsett från alla sirener och helikoptrar. På i normala fall fullsmockade Grand Place — Stora torget — är spanjorerna Fabian och Manuel nästan ensamma, rapporterar TT:s korrespondent som bor i staden.

"Men vi känner oss säkra. Det är så många poliser ute", säger Manuel.

Vid EU-parlamentet har säkerheten skruvats upp ytterligare. Tiotalet soldater med automatkarbiner patrullerar vid entrén. "Inga bilder", manas barskt till den som kommer nära.

Det är också omöjligt att komma nära tunnelbanestationen Maalbeek när polisen nu ytterligare utökat avspärrningarna.

"Stanna inte här. Det är farligt. Gå hem", säger kravallpolis på plats.

Husrannsakningar uppges pågå i Bryssel, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till belgiska medier.

"Vi fruktar att misstänkta fortfarande är på fri fot", säger Belgiens utrikesminister Didier Reynders.

Belgiska myndigheter uppmanar samtidigt medier att inte publicera uppgifter om den pågående utredningen om attentaten, "för att inte skada utredningen".

Förutom hela Bryssels kollektivtrafik stängdes även de stora tågstationerna i den belgiska huvudstaden ner efter dåden. Men två tågstationer kommer att öppna igen klockan 17 svensk tid, under omfattande militär bevakning, för att släppa fram trafik till och från den belgiska huvudstaden, rapporterar den belgiska tidningen La Libre, enligt Reuters.

Bryssel har levt under förstärkt säkerhet ända sedan attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015. Sedan dess övervakas viktiga byggnader och områden av beväpnade militärpatruller. Säkerheten stärktes dessutom ytterligare efter terrordåden i Paris i november — då flera av gärningsmännen var belgiska medborgare.

Så sent som i förra veckan varnade den belgiska regeringen för att det funnits uppgifter om hotande attentat. Dessutom är det är bara fyra dagar sedan Salah Abdeslam, som misstänks ha varit med och planerat terrordåden i Paris i höstas, greps i Bryssel.

Tyck till