ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Döm IS-krigare för landsförräderi

  • Ebba Busch Thor Foto: Per Groth

I går genomfördes ännu ett terrorattentat i Europa, denna gång i Bryssel. Terrororganisationen IS har tagit på sig attacken. Sverige som samhälle behöver i ökad utsträckning visa total nolltolerans mot jihadistisk terror, skriver Ebba Busch Thor, partiledare (KD) och Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD).

Den 22 mars 2016 kommer att för en lång tid förknippas med mörker. Den här gången från Bryssel. Vi känner djup sorg, medlindade och solidaritet med drabbade och anhöriga.

Det finns tyvärr ingenting som talar för att det är det sista terrordådet som har begåtts. Den 22 mars läggs nu i en lång rad av datum terrorn har slagit urskillningslöst mot oskyldiga – 11 september 2001 i New York och Washington, Madrid 11 mars 2004, London 7 juli 2005, Bombay november 2008, Nairobi september 2013, Paris 13 november 2015. Listan kan göras ännu längre.

I juli 2015 genomförde Boko Haram en massaker på kanske 2.000 människor i Baga i Nigeria.

Dagligen genomför IS terrorhandlingar mot befolkningen i de områden man kontrollerar genom tortyr, avrättningar och andra vidriga övergrepp. Bombattentat med dödsoffer på Bagdads gator når numera knappt in i vårt nyhetsflöde längre.

Terrordåden har inte alltid haft samma mål och syfte. Men alla har det gemensamt att de har sin grund i logiken att man får mörda oskyldiga för att nå sitt eget syfte.

Den sortens obevekliga ideologi är inte ny i världshistorien. Under andra världskriget ansåg nazisterna att människor borde mördas för att de var judar, romer, homosexuella eller av andra skäl ansågs mindervärdiga.

Människor avrättades i stor skala i Sovjetunionen och Östeuropa av ideologiska skäl. Under 1970-talet förekom terrorism från extremvänstern även i Västeuropa genom framför allt Röda Armé-fraktionen.

Frankrike, Storbritannien och Belgien har alla i närtid fått uppleva terrorhandlingar utförda av sina egna radikaliserade medborgare. I några fall återvändare från IS.

Mycket talar för att också Sverige kan drabbas. Enligt Säpo har uppemot 300 svenskar rest för att kriga med IS. Ett hundratal har återvänt till Sverige. Ett terrordåd har redan skett i Stockholm i december 2010, dock utan andra skadade eller döda än terroristen själv.

Det största terrorhotet mot Sverige kommer i dag från islamistiska grupper. Det enda som på kort sikt talar för att vi kan avvärja det är att Säpo, Polisen och andra myndigheter lyckas upptäcka planer och personer innan terrorbrott begås. Därför bör dessa myndigheter som försvarar vårt samhälle – med våld om så krävs – ges de resurser och befogenheter som behövs för att klara sin uppgift.

Säpo behöver bland annat resurser för att bättre kunna hantera inkommande tips och analysera informationen. Det får inte ske något i Sverige där det i efterhand visar sig att vi hade informationen men inte kapaciteten att upptäcka, ingripa och avstyra.

Vi behöver en förändrad lagstiftning som innebär att IS-krigare ska kunna dömas för landsförräderi. Återvändande jihadister ska ställas inför rätta.

Sverige som samhälle behöver i ökad utsträckning visa total nolltolerans mot jihadistisk terror. Sverige får inte bli en fristad för radikalislamistiska budskap och grupper.

Kampen mot terrorn måste ske tillsammans med de muslimska trossamfunden i Sverige.

Religiösa ledare inom islam i Sverige behöver vara med i den offentliga debatten och klargöra att terror, hot och våld med islamistiska förtecken aldrig kan accepteras. De måste visa exempel på hur en troende muslim offensivt kan försvara ett öppet, demokratiskt samhälle.

Muslimska ledare behöver undervisa om tolerans, acceptans och betydelsen av religions- och yttrandefrihet i sina församlingar. Det är av största vikt att undvika en situation där vanliga troende muslimer misstänkliggörs och där vi får en polariserad debatt för och emot islam. En sådan situation gynnar bara extremisterna, de som vill så split och splittring.

Kommunerna måste jobba betydligt mer effektivt i kampen mot radikalisering än vad som sker i dag. Det behövs bland annat avhopparverksamhet och anhörigstöd, handlingsplaner för att motverka radikalisering, och samarbete med muslimska församlingar.

För att stoppa terrorn måste IS stoppas. Sveriges kan göra mer i kampen mot IS i Syrien och Irak, framför allt genom att erbjuda Gripen i spaningssyfte. Annat meningsfullt militärt bistånd måste också övervägas.

Vårt öppna samhälle bekämpas av terroristerna. De är beredda att göra vad som helst för att sprida rädsla och hat. Kampen kan bara vinnas om vi lyckas övervinna vår rädsla, slå undan hatet och samla oss till kraftfull handling.

Ebba Busch Thor, partiledare (KD)
Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD)

Tyck till