ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsen stängde på plus

  • Foto: TT
Stockholmsbörsen stängde på svagt plus på tisdagen i ett nyhetsflöde som dominerades av terrorattackerna i Bryssel. Reserelaterade aktier föll, men europeisk makrostatistik gav positiva signaler.

Under tisdagsmorgonen genomfördes två terrorattacker i Bryssel. Två bomber exploderade på flygplatsen Zaventem, och ytterligare en detonerades vid en tunnelbanestation i närheten av flera EU-byggnader. Mer 

äpersoner dödades i attackerna, enligt de siffror som bekräftats vid börsens stängning. Under eftermiddagen tog IS på sig ansvaret för dådet.

Stockholmsbörsen backade omkring en procent, i linje med Europa, under förmiddagen. Under eftermiddagen tog det breda OMXSPI-indexet igen merparten av nedgången, och stängde slutligen plus 0,32 procent. Även OMXS30-index stängde på plus med 0,35 procent.

Reserelaterade aktier gick tungt i Europa. Resebolaget Thomas Cook backade med 4,5 procent under dagen, Air France-KLM föll med 4,7 procent och SAS stängde ned 0,9 procent.

Bäst bland de svenska storbolagen gick säkerhetsföretaget Securitas med en klättring om 3,7 procent.

”Dagen började fruktansvärt med händelserna i Bryssel. Men hållpunkterna under dagen hade med konjunkturstatistik att göra, och där tycker jag faktiskt att det levererades”, säger Jonas Olavi, nordisk chef för tillgångsallokering på Alfred Berg.

Såväl tyska IFO-index som det kombinerade europeiska inköpschefsindexet kom in över förväntan. Det amerikanska inköpschefsindexet från Markit för industrisektorn var sämre än väntat, men anses ändå ge en lovande signal.

”Det var ändå en bättre siffra än månaden innan och ser alltså ut att ha bottnat ur”, säger Jonas Olavi.

Börserna i London, Paris och Frankfurt återhämtade sig även de på slutet, och avslutade handeln strax över nollan.

De måttliga börsreaktionerna efter morgonens terrordåd kom inte som någon förvåning för Jonas Olavi.

”Marknaden är otroligt krass vad gäller sådana här händelser, det såg vi även vid dåden i Paris. Det handlar om huruvida de utöver mänskligt lidande även destruerar stora ekonomiska värden eller inte”, säger han och fortsätter:

”Där brukar inte attackerna lyckas i samma utsträckning, utan det handlar om att försöka slå mot den oskyldiga människan. Då sansar sig marknaden tyvärr ganska fort.”

Tyck till