ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så påverkas gamla lån av amorteringskravet

  • Foto: TT

Amorteringskravet ska inte bara gälla nya lån. Även befintliga låntagare som utökar sina lån för att till exempel renovera sin bostad kommer att omfattas av kravet. Det uppger Finansinspektionen.

Di kunde i förra veckan avslöja att regeringen och allianspartierna kommit överens om en ny utformning av amorteringskravet.

Utgångspunkten är att kravet endast ska omfatta nya bolån som är tagna efter den 1 juni. Men det finns undantag, som gör att även befintliga låntagare kan omfattas av kravet.

Det handlar om låntagare som har en belåningsgrad över 50 procent och tar ett tilläggslån för att till exempel renovera sin bostad.

”Om man utökar sitt bolån triggar man igång amorteringskravet”, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på Finansinspektionen.

Finansinspektionen arbetar nu med den exakta utformningen av reglerna för tilläggslån.

”Vi fick mycket synpunkter när vårt ursprungliga förslag var ute på remiss och vi tittar på det här nu”, säger Victoria Ericsson.

En tidigare undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av SEB, som Di rapporterade om för drygt en vecka sedan, visar att det är väldigt många svenskar som berörs av de nya reglerna.

De senaste åren har i snitt var fjärde bolånetagare höjt bostadslånet för att renovera eller bygga om sin bostad. Ytterligare knappt var tionde uppger att de lånat på bostaden för att finansiera köp av bil, båt, resa eller någon annan större kapitalvara.

Befintliga låntagare som vill utöka sina bolån och ändå slippa undan amorteringskravet har nu några månader på sig. Tilläggslån som beviljats före den 1 juni påverkas inte av de nya reglerna, enligt Finansinspektionen.

Tyck till