ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringens aptitretare till företagarna

  • Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen vill göra det lättare för enskilda firmor att börja anställa, vilket branschorganisationen Företagarna välkomnar. Men storleken på reformen kan inte jämföras med den tidigare rabatten på arbetsgivaravgifter för unga.

Det nya förslaget från regeringen går ut på att arbetsgivaravgiften sänks till drygt 10 procent under det första året för enskilda firmor som gör sin första anställning. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Di.

”Vi vet att det finns många egenföretagare som funderar på att vilja anställa, då kan det här vara den lilla puffen som gör att man också väljer att anställa. Det skulle kunna bidra till att fler människor kommer i arbete", säger Andersson.

Företagarna ser det som ett välkommet besked.

”Den första anställningen är det största steget en företagare någonsin kan ta – att gå från noll och bara försörja sig själv till att även försörja någon annan genom att skapa arbete. Det är därför vi ser det som otroligt viktigt att stimulera just det steget”, säger Mårder.

I dagsläget har blott fem procent av Sveriges enskilda firmor en anställd eller fler. Mårder säger att många enskilda enmansföretagare kämpar hårt för att hålla huvudet ovan vattenytan för att de har så mycket jobb att göra, och att deras potential inte tas tillvara på för att det råder en för stor rädsla för att göra den första anställningen.

”Man vill inte anställa för att det är riskabelt och dyrt. I en enskild firma har du ensamt ansvar för bolagets alla förpliktelser. Det är därför aktiebolaget lockar eftersom det blir en större särkoppling med din privatekonomi.”

Det är just inom aktiebolag som Företagarna ser den stora potentialen, och det är bolagsformen man rekommenderar entreprenörer med ambitionen att växa.

”Vi ser gärna att det här bara är ett första steg, och att det är ett förändrat tänk hos regeringen som i nästa skede kommer att lansera det här även för aktiebolag. Även om den reformen kommer att vara betydligt mer kostsam eftersom den träffar fler”, säger Günther Mårder.

Men finansministern betonar att man inte kan få allt.

"Det har funnits en sådan konstruktion tidigare, men det är också viktigt att vi vårdar statsfinanserna. Då får man prioritera, och vår bedömning är att det blir kostnadseffektivt med just den här gruppen", säger Magdalena Andersson.

Regeringens förslag är dock långt ifrån att balansera upp för borttagandet av rabatten på arbetsgivaravgifter för unga.

”Ser vi på nedsatta arbetsgivaravgifter på totalen så kommer det ändå att vara nettonegativt efter den här förändringen. Den här reformen väger inte upp för de ökade skatteintag man får från borttagandet av nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga. Det är inte i närheten”, säger Mårder.

Nettokostnaden för reformen ligger på 410 miljoner kronor 2017, och 330 miljoner kronor 2018-2020. Hur man finansierar förslaget avslöjas senare.

"Vi kommer med en samlad finansiering på de förslag vi lägger senare i budgetpropositionen", säger Magdalena Andersson.

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson ser dock förslaget som ett slag i luften.

"Det behövs fler steg i denna riktning  för att underlätta för småföretag, men regeringens utspel bleknar i jämförelse med de skattehöjningar på jobb som man genomfört", säger han och fortsätter:

"Skattesänkningen utgör mindre än en procent av regeringens samlade skattehöjningar på jobb och tillväxt, så tyvärr blir nog effekten marginell.”

Tyck till