ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor/valutor: Något stigande räntor - starkare dollar

Europaräntorna sjönk inledningsvis på måndagen men vände sedan upp när oljepriset vände från minus till plus. På valutamarknaden stärktes dollarn och återtog därmed lite av försvagningen efter Federal Reserves oväntat mjuka besked vid förra veckans räntemöte.

Tyska räntor steg någon punkt och den tioåriga statsobligationsräntan var upp 1 punkt till 0,22 procent. Den svenska tioårsräntan steg 2 punkter till 0,56 procent.

USA-räntorna sjönk någon punkt efter svensk stängning i fredags för att sedan vända upp igen på måndagen efter att oljepriset gått upp och Fed-chefen i San Francisco, John Williams, sagt att såväl april- som junimötena kan vara aktuella för en räntehöjning. Vid svensk stängning hade den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan stigit 2 punkter till 1,90 procent, från samma tid på fredagen.

Försäljningen av befintliga bostäder i USA sjönk klart mer än väntat i februari, -7,1 procent. RDQ Economics skrev i en kommentar att statistiken lagts om, vilket gör den extra volatil, och att det krävs 2-3 månader till innan det går att säga om bostadsförsäljningen planar ut. Själva tror de på en rekyl upp igen i stället.

På valutamarknaden stärktes dollarn brett, om än ganska måttligt. Bland annat gick den till 1:126 mot euron från 1:129 vid svensk stängning fredag eftermiddag. Mot yenen stärktes dollarn till 111:70 från 111:45.

Det brittiska pundet tappade efter att Storbritanniens arbets- och pensionsminister, tillika Brexitförespråkaren, Iain Duncan Smith lämnar regeringen på grund av nedskärningar på hans område.

Dessutom varnade det brittiska industriförbundet CBI för att en Brexit skulle kunna leda till att mer än 500.000 jobb förloras och att det skulle kunna ta ekonomin mer än 15 år att återhämta sig från ett EU-utträde.

Kronan försvagades 1 öre mot dollarn till 8:22 och stärktes 2 öre mot euron till 9:25.

Riksbankens företagsundersökning visade på en allt starkare inhemsk efterfrågan men att företagen trots det har svårt att höja priserna.

"Det är framför allt efterfrågan i Sverige som driver på utvecklingen och ökar försäljningen för handels-, bygg- och delar av tjänstesektorn. Men trots en stark konjunktur väntar sig företagen inom framför allt handeln en fortsatt dämpad prisutveckling framöver", skrev Riksbanken.

Torbjörn Isaksson, chefanalytiker vid Nordea, tog särskilt fasta på att konsumentnära företag hade de lägsta prisplanerna sedan slutet av 2013, då kronan började försvagas. Nu ses återigen en kroneffekt efter att de senaste årens kronförsvagning klingat av.

"Vi har redan sett effekterna och det är ett tema som kommer att fortsätta under 2016", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Företagsundersökningen visade också att delar av exportindustrin fortfarande påverkas av osäkerheten kring den globala efterfrågan. Energi- och råvarubranscherna är särskilt svaga, medan den övriga exportindustrin gynnas av en långsamt men stabilt stigande efterfrågan i Europa.

Tyck till