ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Pressat Valeant sparkar vd:n

  • Michael Pearson, får gå från läkemedelsbolaget Valeant. Foto: Kevin Van Paassen

Problemtyngda Valeant sparkar sin vd, och tar in aktieaktivisten Bill Ackman i sin styrelse.
Manövern skapar ett lättnadsrally i ett skandalbolag som har förlorat 85 procent av sitt värde på ett år.

Beskedet om att vd:n Michael Pearson ska lämna Valeant följer efter en vinstvarning, oro för inställda betalningar och en två månader lång sjukskrivning för direktören. Han har dock lovat att stanna på sin post fram tills en efterträdare har hittats.

Valeant erbjuder en lång rad läkemedel, bland annat inom hudvård och ögonhälsa. Problemen för det börsnoterade bolaget började förra sommaren – då politiker i Washington började ifrågasätta återkommande prishöjningar.

En stämning från USA:s justitiedepartement följdes sedan av frågetecken runt bolagets redovisning.

Så sent som förra tisdagen förlorade Valeant mer än halva sitt börsvärde, efter en presentation som leddes av Michael Pearson. Han justerade då ned prognoserna rejält, och presenterade en kursändring för bolaget. Skrotandet av strategier som handlade just om snabba prishöjningar för läkemedel gjorde enligt kritikerna att bolaget förlorade sin identitet.

Aktivisten och hedgefondsförvaltaren Bill Ackman hör till de största förlorarna på turerna inom Valeant. Han är storägare med 9 procent av aktierna, och har flera gånger försvarat bolaget.

Efter förra veckans ras sa han sig vara villig att spela en mer aktiv roll. Samtidigt med måndagens besked om att Michael Pearson ska sluta, meddelades att Bill Ackman väljs in i styrelsen.

Nyheten skapade ett mindre rally i Valeants aktie. Bolaget är kanadensiskt, och handlas i både Toronto och New York. Aktien hade stigit med över 9 procent vid den här tidningens pressläggning. På tolv månader har bolaget dock förlorat 85 procent av sitt värde.

Tyck till