ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Potentiell miljardnota för Brexit

  • Foto: TT

Om Storbritannien väljer att lämna EU kan det leda till en allvarlig chock för den brittiska ekonomin. Det skriver näringslivsorganisationen CBI i en färsk analys.

Storbritannien kan få betala en saftig nota för att lämna EU. I en färsk studie uppskattar CBI att kostnaden landar på upp till 100 miljarder pund, motsvarande 1.190 miljarder kronor, fram till 2020 samt att 950.000 jobb försvinner.

”Den här analysen visar väldigt tydligt varför det skulle vara ett svårt slag mot vår levnadsstandard, jobb och tillväxt att lämna EU. Besparingarna från minskade budgetbidrag till EU och reglering uppvägs i hög grad av den negativa inverkan på handel och investeringar. Även i bästa fall skulle detta orsaka en allvarlig chock för den brittiska ekonomin”, säger CBI-chefen Carolyn Fairbair.

Studien genomfördes av PwC och har två huvudscenarion. Det ovan nämnda är det värsta och kostnaden motsvarar omkring 5 procent av BNP 2020. Om Storbritannien snabbt sluter ett frihandelsavtal med EU uppskattas kostnaden till omkring 3 procents lägre BNP 2020.

Detta innebär att BNP per hushåll kan vara 25.000-44.000 kronor lägre och arbetslösheten 2-3 procentenheter högre 2020 om Storbritannien väljer att lämna EU.

”Resultaten från PwC:s oberoende studie förklarar varför majoriteten av brittiska företag vill vara kvar i EU. Även med optimistiska antaganden leder ett utträde till allvarlig ekonomisk störning”, säger Carolyn Fairbair.

TT rapporterar att kampanjen Vote Leave, som verkar för att Storbritannien ska lämna EU, avfärdar studiens resultat som de anser är skeva och att ett utträde ur EU är ”det enda säkra alternativet”.

Tyck till