ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Oljan på plus

Priserna på råvaror utvecklades lite blandat i måndagshandeln, med oljan på plus samtidigt som guld backade.

Vid stängning klockan 20.35 var Brentoljan upp 1 procent vid 41:63 dollar per fat. WTI steg 1,2 procent till 39:91 dollar per fat och var åter under det magiska 40-strecket.

Oljan har rusat 50 procent sedan förra månaden då priset var nere vid nivåer som inte setts sedan 2003. Hedgefonder och andra investerare har ökat sina nettolånga positioner i WTI-olja med 17 procent till den högsta nivån sedan juni fram till och med den 15 mars, enligt Bloomberg News.

Bakgrunden till måndagens optimism var förra veckans uttalande från Quatars oljeminister om ett oljemöte i april, där en frysning av produktionen ska diskuteras. I fredags visade data att den amerikanska oljeproduktionen föll till den lägsta nivån sedan 2014.

"Lagrena kommer sjunka och priserna stiga. Det handlar bara om tid", sade Jay Hatfield, president över infrastruktur vid Advisors i New York, till Bloomberg News.

En starkare dollar fick guld att backa 0,9 procent, vilket betyder sjätte nedgångsdagen de senaste sju dagarna.

Bland de stora investmentbankerna tror Goldman Sachs att den amerikanska dollarn ska stiga ytterligare, trots att Fed vid sitt senaste räntemöte signalerade en lugnare räntehöjningstakt.

 

Tyck till