ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Obama talar om "historisk möjlighet"

  • Foto: Ramon Espinosa/TT

"Det här är ett "historiskt besök och en historisk möjlighet", sade USA:s president Obama när han som förste amerikanska president på 88 år besökte Kuba.

Obama talade till personalen vid den amerikanska ambassaden i Havanna, som nyligen har öppnat igen, om nya möjligheter att gå vidare efter fiendskapet med det kommuniststyrda Kuba under kalla kriget.

"1928 kom president Coolidge på ett slagskepp, det tog honom tre dagar att komma hit. Det tog mig bara tre timmar", sade han.

"Att ha en amerikansk ambassad betyder att vi kommer att kunna förstärka våra värderingar, våra intressen och förstå det kubanska folkets oro på ett bättre sätt".

Efter mötet med ambassadpersonalen fick Obama bland annat träffa Havannas ärkebiskop, Jaime Ortega, som har varit en del av arbetet för att återupprätta diplomatiska förbindelser mellan länderna.

Inför Obamas besök har polisen frihetsberövat ett 50-tal personer från rörelsen Damer i vitt (Damas de Blanco) som protesterar mot politiskt förtryck i landet. Rörelsen består av fruar och barn till politiska fångar i landet.

Under måndagen ska Obama möta Kubas president Raul Castro och se en baseballmatch innan han åker vidare dagen efter.

Tyck till