ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Ny attack inom kort"

  • Foto: Ip-Only
Lördagens it-attacker mot de stora mediesajterna hade förberetts under en längre tid och liknande aktiviteter har ägt rum under måndagen, enligt internetleverantören Ip-Only.
"Vi väntar oss en ny attack inom kort", säger Mikael Westerlund, teknisk chef på Ip-Only, till Di.

Helgens it-attacker slog ut flera av landets största nyhetssajter. Internetleverantören Ip-Only, som har både Aftonbladet och Svenska Dagbladet på kundlistan, ser med stor oro på det som hänt.

”Vi har aldrig sett den här storleken på attack förut”, säger Mikael Westerlund och fortsätter:

”Vid traditionella enkla attacker skickar man mycket gigabit, i det här fallet är det en intelligentare attack där man skickar extremt mycket paket per sekund istället.”

Mikael Westerlund beskriver lördagens angrepp som kulmen på en våg av mindre attacker av samma karaktär som ägt rum den senaste månaden.

”Man har testat och provat ut vilka tekniker man ska använda för att nå maximal effekt”, säger han.

”Vi ser extremt allvarligt på det här, det är ett tydligt hot mot samhällskritiska tjänster”, fortsätter han.

På Ip-Only har man nu aktiverat högsta beredskap och satt in extra resurser. Men oron för ett nytt angrepp är stor.

”Vi väntar oss en ny attack inom kort”, säger Mikael Westerlund.

”Vi har redan sett tecken på ökad aktivitet med liknande mönster i dag. Det är liknande attackmönster, men inte i samma storlek”, fortsätter han.

Vid lördagens attacker var måltavlan stora mediesajter. Mikael Westerlund är fåordig när det gäller måndagens aktiviteter, men säger att det även den här gången finns mediekopplingar.

”Jag tror att det är en försmak, snarare än det slutgiltiga. Det kan mycket väl vara så att man testar nya nät”, säger han.

Polisen har i nuläget inga misstankar om vem eller vilka som ligger bakom helgens angrepp. Enligt Mikael Westerlund är attackerna så avancerade och välorganiserade att de inte kan ha utförts av en enskild person.

”Jag skulle å det kraftigaste säga att det inte är någon uttråkad tonåring som har gjort det här. Det är några som har kompetens – inte bara en utan flera”, säger han.

Många av datorerna som användes i attackerna fanns i Ryssland, uppgav polisen på söndagen. Men enligt Mikael Westerlund har angreppen kommit från alla håll.

”Man kan absolut inte peka ut Ryssland som huvudkällan. Det kommer trafik från samtliga världsdelar utom Australien”, säger han.

Mikael Westerlund beskriver säkerhetsarbetet som ett schackspel där det är helt avgörande att ligga steget före.

”Det gäller att förutse motståndarens nästa drag och sätta upp en egen strategi för vad som kan komma härnäst”, säger han.

”Om det blir en större attack, om den kommer att ändra skepnad eller om det blir andra mål det vet jag inte. Däremot har vi strategier för att hantera olika scenarier.”

Tyck till