ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Många hinder kvar för EU:s flyktingavtal

  • STÄNGD VÄG. Över 12.000 flyktingar är fast i den grekiska staden Idomeni efter att Makedonien har stängt gränsen. Samtidigt fortsätter främst syriska flyktingar att komma från Turkiet. Foto: Darko Vojinovic

Flyktingavtalet mellan EU och Turkiet har fått en svår start. Från söndagsmorgonen, när avtalet skulle träda i kraft, har över 1.600 flyktingar tagit sig i land på de grekiska öarna.
EU:s utlovade personal för att hjälpa till med registreringen dröjer en vecka till.

EU och Turkiet kom på fredagen överens om en plan för att hejda flyktingströmmen. I gengäld ska Turkiet få 3 miljarder euro, 28 miljarder kronor, och avlastning i de stora flyktinglägren. Efter att protesterna startade för fem år sedan har minst 2,5 miljoner syrier flytt till Turkiet.

Brist på personal har grusat EU:s förhoppningar att avtalet skulle vara i gång redan på söndagen. I stället tog sig 1 660 flyktingar båtvägen till Grekland. Mer än 50.000 flyktingar finns nu i landet, enligt regeringen.

Nu räknar EU-kommissionen med att handläggare och översättare från hela Europa ska vara på plats efter påsk.

”Det är ett bra avtal, men om det går att omsätta i praktiken visar sig de närmaste dagarna. Först och främst måste människosmugglarna stoppas”, säger Greklands miljöminister Panos Skourletis till grekisk tv.

När Turkiet börjar ta tillbaka flyktingar ska EU-länderna börja plocka syrier direkt från lägren i Turkiet, enligt plan i början av april. Flera medlemsländer i Östeuropa fortsätter dock att sätta sig på tvären mot den planerade fördelningen mellan länderna.

Avtalet kan också få sidoeffekter. Bayerns konservativa finansminister Markus Söder varnar för att turkar ska kunna resa in i EU utan visum.

”Det kan leda till mer invandring. Många kurder som flyr den turkiska regeringen kan söka sig till Tyskland”, säger Markus Söder i tysk tv.

Medan Turkiet har fått en nyckelroll i EU:s flyktingpolitik har regimen ökat pressen på den kurdiska minoriteten.

Läget i Turkiet är också spänt efter den senaste tidens terrordåd i huvudstaden Ankara och miljonstaden Istanbul.

Svenska Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström kritiserar EU:s överenskommelse med Turkiet.

”Alla asylsökande har rätt till en individuell och rättssäker prövning. I och med att Turkiet inte följer Flyktingkonventionen fullt ut, så är Turkiet inte ett säkert land för flyktingar från de nu aktuella länderna”, säger hon.

Röda korset arbetar redan i läger i Turkiet.

”Med tanke på hur avtalet mellan EU och Turkiet nu ser ut får vi förmoda att de humanitära hjälpbehoven inte minskar utan snarare ökar”, säger Ulrika Årehed Kågström.

Tyck till