ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hopp om mer investeringar på Kuba

  • PÅ BESÖK. USA:s president Barack Obama och hans fru Michelle Obama. Foto: Fernando Medina

Barack Obamas historiska besök på Kuba kan följas av investeringar och turism – men möter samtidigt skarp kritik.

Efter en dag av rundvisningar och ett besök på ett bryggeri mötte USA:s president Barack Obama på måndagen Kubas ledare Raúl Castro.

Det uppmärksammade statsbesöket är det första sedan Fidel Castro tog makten 1959, och följs av förhoppningar om investeringar och kapitalinflöden till det eftersatta landet. Kubanska statstjänstemän rapporteras efterlysa investeringar på omkring 17 miljarder kronor om året framöver.

”Vi har sett vissa framsteg gällande ekonomiska reformer”, sa Barack Obama i en intervju med ABC News inför måndagens toppmöte.

”Vi har sett små företag och individuellt ägda bolag öppna på Kuba. Även om vi fortfarande har betydande skillnader i frågor kring mänskliga rättigheter och friheter på Kuba, känner vi att ett besök nu skulle maximera vår förmåga att åstadkomma mer förändring”, fortsatte han.

Uppvärmningen mellan USA och Kuba innebär bland annat att amerikaner nu tillåts besöka landet, som tidigare inte har trafikerats av direkta flygrutter.

Utländska hotelloperatörer tillåts också driva verksamhet på Kuba, under förutsättning att dessa är statligt ägda. Rumsförmedlaren Airbnb är på väg att få ett bredare mandat för att förmedla tillfälliga bostäder hemma hos kubaner.

Restriktioner mot finansiella transaktioner mellan länderna är också på väg att mjukas upp, något som kan öppna för bolagsinvesteringar.

Många amerikanska politiker, inom båda partierna, är dock skarpt kritiska till Barack Obamas närmanden. Även på Kuba finns en utbredd skepsis mot såväl USA som vinstdrivande bolag.

Tyck till