ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Amorteringsfritt för nyproduktion ingen självklarhet

  • Hans Lindberg, vd Bankföreningen. Foto: Bankföreningen.
Att få amorteringsfria lån på nyproduktion under de första fem åren är ingen självklarhet. Det säger Bankföreningens vd Hans Lindberg till Ekonomiekot.

Det var i slutet av förra veckan som politikerna i Finansutskottet enades om att införa ett amorteringskrav för nya bolån. I beslutet ingick dock ett undantag för den som köper nyproduktion om att slippa amortera under de första fem åren, skriver SR.

Men enligt Bankföreningen är det ingen självklarhet att alla får nyttja undantaget.

”Det kommer inte att vara en rättighet för vem som helst att få slippa att amortera de fem första åren efter att man köpt en nyproducerad bostad. Det är banken och inte köparen som avgör det”, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg till SR.

Banken tar beslutet om amorteringsfrihet i samband med att en kreditbedömning görs. Hans Lindberg tror inte heller att det kommer vara någon större efterfrågan på att få slippa amortering och hänvisar till att 94 procent av alla bolånetagare redan gör det.

Det är i dagsläget oklart om undantaget kommer följa med bostaden eller den första köparen. Om Bankföreningen får bestämma kommer det följa med bostaden.

”Annars får vi inlåsningseffekter. Om undantaget följer med bostaden får vi en ökad rörlighet på marknaden och det är bra”, säger Hans Lundberg till SR.

Tyck till