ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vasloppet fullbokat på fyra minuter

  • Schweizaren Dario Cologna går i mål i Vasaloppet 2016. Foto: Ulf Palm/TT

Fyra minuter. Så lång tid tog det för 2017 års Vasalopp att bli fulltecknat när anmälningarna började strömma in i morse.

Det var dock de 1.500 platserna till premiären av Nattvasan som fylldes snabbast. Loppet blev fulltecknat på 1,5 minut.- Det är vårt sätt att göra ett modernt extremlopp, säger Ola Granfeldt som är PR-ansvarig för Vasaloppet.

Förra året var skidsugna motionärer om möjligt ännu mer på hugget. Då platserna fylldes platserna till huvudloppet på 83 sekunder.

"Ja, det var egentligen mer drag ifjol, men vi är nöjda med att det blivit lite mer sansat och att det inte är slumpen som avgör vem som får åka. Men fortfarande måste man vara på hugget och det ser vi som positivt."

Ola Granfeldt berättar att den tidigare satsningen på att utveckla sommarveckan nu har fått ett önskvärt format genom både cykelvasan och med det senaste tillskottet ultravasan, för två år sedan.

Nu har fokus åter flyttats på att utveckling av vinterveckan.- Vi hoppas att nattvasan kan växa på sikt. Platserna är begränsade för att vill kunna göra ett bra arrangemang för de som är med. Loppet är fri stil, inte att förväxlas med fristil. Detta innebär att man kan växla fritt mellan klassiskt och skate under loppet. En nyhet är att det samtidigt är ett parlopp.

"Man måste åka två och två. Det har blivit populärt inom multisport och inom skidåkning kan det bli en häftig grej."

Men två timmar efter att anmälningarna började tas emot fanns det fortfarande ett 100-tal platser kvar till stafettvasan. Här har Vasaloppet valt att öka antalet platser med 600 från vinterns ursprungliga 1.800 platser till totalt 2.400 lag.

"Stafettvasan är populär. Därför har vi delat upp det i två starter nästa år.Det totala intresset för att åka något eller några av Vasaloppsveckans lopp är oförändrat under den första anmälningsdagen, jämfört med ifjol."

33.000 anmälningar togs emot under de två första timmarna. Hur har ni klarat belastningen på systemet?

"Ett fåtal har haft tekniska problem under morgonen, men det varit lokalt. Våra system har inte gått ner. Det är en handfull personer som drabbats och som vi håller på att utreda. Annars har det fungerat bra."

"Det är superkul att det starka intresset håller i sig", avslutar Ola Granfeldt.

Tyck till