ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Varnade för it-attacker redan för fem år sedan

  • Foto: Colourbox

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tar lördagens it-attacker på största allvar. Under söndagen har man suttit i möte med polisens nationella operativa avdelning (NOA).

Richard Oehme, chef för cybersäkerhet på MSB, anser att attackerna mot flera av landets största nyhetssajter skiljer sig från tidigare it-angrepp.

”Det här är något nytt när man koordinerat attackerar alla stora rikstäckande tidningar”, säger han.

Enligt tidigare obekräftade uppgifter som inkommit till polisen kan även flera företag och myndigheter ha drabbats vid lördagens attack. Men det är inget man känner till på MSB.

”Vi bevakar ett stort antal myndigheter och vi har inte sett någonting direkt där. Det kan möjligtvis finnas något men inget av den här magnituden”, säger Richard Oehme.

MSB:s uppdrag är att arbeta förebyggande och myndigheten gjorde redan för fem år sedan, 2011, en risk-, hot- och sårbarhetsanalys för mediebranschen

”Redan då pekade vi på att ddos (överbelastningsattacker) var en sak som man måste ta hand om och redan då hade ett antal mediebolag blivit drabbade av det här”, säger Richard Oehme.

”Uppenbarligen har man inte gjort sin hemläxa fullt ut”, fortsätter han.

Är tidningarna för dåligt rustade?

”Med facit i hand så borde man ha varit bättre rustade”, säger Richard Oehme.

”Mycket av det här har tidigare leget på it-avdelningarna. Det viktiga är att det här kommer in i styrelserummen, oavsett om det är ett tidningsbolag eller en kommun eller myndighet. Det här måste beslutas strategiskt och man måste avsätta resurser för det här.”

Tyck till