ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Lång kö till börsen

De nya börsbolagen gör succé. Även nästa nykomling, vårdbolaget Humana, lär stiga under premiärhandeln på tisdag.
Med dessa lyckade noteringar i bagaget kan ytterligare ett tiotal bolag noteras före midsommar.

Det gynnsamma klimatet för att notera bolag på börsen håller i sig. Under förra veckan fick vi bekanta oss med fyra nya bolag, spelföretaget Leo Vegas och elinstallationsbolaget Garo som bägge gjorde succé med kursuppgångar på 18 respektive 37 procent jämfört med teckningskursen. Dessutom var det premiär för Addtechs avknoppning Addlife och Polygiene gjorde entré på First North.

På tisdag börsnoteras vårdbolaget Humana och därefter står, enligt uppgifter från bolagets ägare, spelbolaget Paradox Interactive och vårdbolaget Olivia på tur.

Paradox har ett fantastiskt år bakom sig och gjorde 2015 en vinst före skatt på 242 miljoner kronor på en omsättning på drygt 600 Mkr. Räknat på det aktuella substansvärdet hos storägaren Spiltan lär prislappen på Paradox landa runt 4 miljarder kronor i samband med noteringen.

Källor säger även att en gammal börsbekanting i form av kemiföretaget Perstorp gör comeback på Stockholmsbörsen till sommaren. Bolagets ägs sedan 2005 av det franska riskkapitalbolaget PAI Partners.

Det var samma år som investmentbolaget Ratos köpte det norska spritföretaget Arcusgruppen, som enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters också är på gång att börsnoteras.

Ratos ville på förra veckans kapitalmarknadsdag inte kommentera det hela. Men vd:n Susanna Campbell påtalade att noteringsklimatet är mycket gott och att det är högre priser på börsen än utanför, varför Reuters uppgifter ska tas på allvar.

Det norska riskkapitalbolaget Axcel sägs också vara nära att börsnotera Nordic Waterproofing, som säljer taktätningar och har en omsättning på cirka 2 miljarder kronor.

Dessutom fortsätter den heta noteringstrenden av mindre bank- och finansföretag. Detta sedan Collector har blivit en stor börsfavorit och stigit med hela 150 procent sedan börspremiären i juni i fjol. Utvecklingen för Hoist Finance är inte lika raketartad som för Collector med en kursuppgång på 25 procent på ett år.

Det är dock en klart bättre utveckling än för Stockholmsbörsen och skäl nog för att Resurs Bank och TF Bank ska förbereda sig för en notering före midsommar.

Resurs Bank samägs av riskkapitalet Nordic Capital och Sibafamiljen Bengtsson. TF Bank liknar Resurs Bank och är också en utbrytning från detaljhandeln i form av bland annat postorderföretaget Haléns finansverksamhet.

Genomgången visar hur stekhet börsen är som spelplats för nya bolag. Det betyder att det kommer att finnas gott om nykomlingar att lägga vårens utdelningspengar på.

Tyck till