ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Polisen varnar för nya attacker

  • Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Nationella operativa avdelningen (NOA) inom polisen,

Även företag och myndigheter kan ha drabbats av de storskaliga it-attacker som på lördagskvällen slog ut flera av Sveriges största nyhetssajter. Samtidigt varnar polisen för nya attacker.

”Det är långt ifrån säkert att vi har sett slutet på den här historien”, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på Nationella operativa avdelningen (NOA) inom polisen.

Polisen ser mycket allvarligt på de it-attacker som slog ut flera av Sveriges största nyhetssajter – däribland Di, DN, Expressen och Aftonbladet – under lördagskvällen.

Både Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har kopplats in och nu pågår ett mycket intensivt arbete inom polisen.

”Vi kommer att följa upp alla spår vi har och vi kommer att använda oss av alla de kontakter vi har både nationellt och internationellt”, säger Anders Ahlqvist.

Pågår attackerna fortfarande?

”Det finns obekräftade uppgifter om nya attacker i dag på morgonen och det finns uppgifter om att man skulle fortsätta med det här längre fram”, säger Anders Ahlqvist till Di vid 11-tiden på söndagsförmiddagen.

Finns det andra som blivit attackerade än de stora tidningarna, till exempel företag?

”Det finns uppgifter som påstår det, men det är obekräftade uppgifter så jag kan inte kommentera det”, säger Anders Ahlqvist och tillägger att det inte bara behöver vara företag utan även andra ”internetresurser”.

Varifrån kommer de här uppgifterna?

”Det är uppgifter både i media och uppgifter som vi fått del av på annat sätt”, säger han.

Jämfört med tidigare stora it-attacker bedömer polisen söndagens angrepp som ”välordnade och synkroniserade”. Anders Ahlqvist ger två skäl till att polisen ser extra allvarligt på attackerna.

”Det ena är att målet är massmedia, som är en viktig de av vår demokrati. Det andra är att, så långt vi hunnit med att se än så länge, så verkar det vara samordnade och organiserade angrepp”, säger han.

Polisen har ännu inga misstankar vem eller vilka som ligger bakom söndagens ddos-attack, eller överbelastningsattack. Samtidigt står det klart att många av datorerna som användes fanns i Ryssland. Men det säger ingenting som gärningsmannen, enligt Anders Ahlqvist.

”Alla som är insatta i hur en ddos-attack fungerar vet att gärningsmannen gärna befinner sig rätt långt från de här så kallade zombiemaskinerna som man använder för att göra de här attackerna”, säger han.

”Om någon vill att vi ska titta väldigt mycket åt ett visst håll så försöker vi att titta åt andra håll också”, fortsätter han.

Tyck till