ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Polisen: Det pekar österut

  • Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på NOA. Foto: Leif R Jansson / TT

Nationella operativa avdelningen (NOA) inom polisen har börjat det omfattande arbetet med att spåra vem eller vilka som ligger bakom IT-attackerna.

Enligt Anders Ahlqvist,  it-brottsexpert på NOA, är det ett stort arbete som väntar.

– Det är en omfattande händelse, och det är möjligt att den fortfarande pågår. Vi vet inte, säger han.

Han säger att en av de viktigaste åtgärderna är att spåra vem som ligger bakom det anonyma Twitterkontot där attacken förannonserades.

– Att döma av det vi vet hittills pekar kontot österut. Men ingen tycks ännu ha tagit på sig ansvaret.

Ahlqvist säger också att man har en god bild av hur sådana här attacker går till.

– Man överlastar målet med trafik så att servrarna går ner. Det är klassiskt.

Han påpekar att attacken är allvarlig, men säger också att det finns mer akutkänsliga mål som sannolikt är bättre skyddade än mediehusen.

Vem som helst kan köpa en överbelastningsattack på internets svarta marknad, men storleken och koordineringen av gårdagens angrepp pekar mot ett större nätverk eller organisation, enligt Roland Heickerö, adjungerad professor i informationssäkerhet vid KTH i Stockholm.

Han förklarar att ryska nätaktivister har legat bakom liknande attacker tidigare, till exempel mot Estland 2007 i samband med statybråket, och under kriget mellan Georgien och Ryssland 2008.

"Man får gå tillbaka till vem som har intresse av det, och varför attackerna kommer just nu. Då får man titta på det storpolitiska maktspelet som pågår för tillfället", säger Roland Heickerö till TT.

Attacken kan både ha varit en övning och en maktdemonstration.

"Dels kan det vara ett sätt att kontrollera skyddet av olika slags kritisk informationsinfrastruktur, i det här fallet medierna. Det andra är att man kanske vill påvisa att man har resurser och förmåga att påverka ett lands system, eller påverka debatten och förmågan att fatta beslut", säger Roland Heickerö.

Tyck till