ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nej till ny vindkraft i Sorsele

Sorseleborna säger nej till ny vindkraft i kommunen. Det står klart efter att rösterna har räknats i Sveriges andra lokala folkomröstning i frågan.

Vindkraft engagerar över hela landet — och nu har invånarna i Sorsele satt ner foten.

När den preliminära rösträkningen var klar på söndagskvällen stod det klar att nejsidan hade vunnit med 641 röster mot 578, som röstade för att nya vindkraftsparker ska få etableras inom kommunen.

Mer än en fjärdedel av väljarna förtidsröstade i folkomröstningen och totalt avlades 1 254 röster, vilket innebär ett valdeltagande på 62,5 procent.

"Det tycker jag är bra i en folkomröstning", säger valnämndens ordförande Bo Brydsten till TT.

Vid landets första folkomröstning i frågan om vindkraft, i Skurup år 2002, röstade man också nej. Dagens omröstning i Sorsele är därmed landets andra i frågan — tillika andra gången väljarna säger nej till vindkraft i en lokal folkomröstning.

Folkomröstningen är rådgivande och inte tvingande för kommunpolitikerna. Inför folkomröstningen uppgav man för Sveriges Radio Ekot att man ville invänta storleken på valdeltagandet innan man fattar ett slutligt beslut om Vattenfalls planer på ny vindkraft i kommunen.

Tyck till