ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lundin Minings vd: ”Vi är på botten”

  • VÄXER I SVERIGE. Lundin Minings vd Paul Conibear är speciellt nöjd med hur zinkgruvan utanför Askersund utvecklas. 2015 sattes nytt produktionsrekord och nu görs investeringar för att ytterligare öka produktionen. Foto: Claes-Göran Flinck

Gruvbolaget Lundin Minings aktie rusar tack vare stigande metallpriser.
”Vi har sett botten för koppar- och zinkpriset. Nu är det ett utmärkt tillfälle att investera i råvarubolag med starka balansräkningar”, säger Lundin Minings vd Paul Conibear till Di.

Lundin Minings aktie är en stor vinnare på börsen i år med en uppgång på 20 procent i år, framför allt tack vare en betydande uppgång i de för bolaget så viktiga basmetallerna koppar och zink.

Gruvbolagets normalt försiktige vd Paul Conibear sticker nu utan hakan och säger nu att det värsta är över på basmetallmarknaden.

”Vi är på botten, metallpriserna har fallit fem år varav tre år kraftigt. Har man inte exponering mot basmetaller är det i år det är läge att skaffa det”, säger han i en intervju med Di.

Lundin Mining har stått starkt i de senaste årens kris i gruvindustrin och har kunnat göra attraktiva förvärv av finansiellt pressade gruvjättar. 2013 köptes nickelgruvan Eagle i USA, 2014 gjorde bolaget jätteförvärvet av koppargruvan Candelaria i Chile och i början av mars ingick Lundin ett avtal med Freeport McMoran om deras andelar i det serbiska kopparprojektet Timok.

”Det är bra att köpa från större bolag, man får välskötta tillgångar. Vi kan plocka lågt hängande frukter genom att förändra små saker”, säger Paul Conibear.

Det är dock svårt att få igenom de attraktiva förvärven.

”Vi har följt Timok sedan april 2013, vi började prata med Freeeport om konceptet i september 2014 och vi startade förhandlingarna om villkoren för affären i oktober 2015”, säger Paul Conibear.

Under 2015 stod koppar för 66 procent av Lundin Minings försäljning och går affären i Serbien i lås ökar exponeringen mot koppar ytterligare.

”Det viktigaste är att vi köper gruvor med hög kvalitet, vad det är för metaller är sekundärt. Sedan är det så att över tid har koppar haft de bästa marginalerna av basmetallerna”, säger Paul Conibear.

Men trots att Freeport och Lundin Mining nu är överens är det inte säkert att affären i Serbien går i lås. Minoritetsägaren i gruvan, kanadensiska Reservoir Minerals, har en hembudsklausul som de har rätt att utnyttja fram till i början av maj.

Reservoir har ansträngda finanser vilket talar emot att de utnyttjar klausulen. Å andra sidan gör det positivare sentimentet i gruvindustrin att sannolikheten för att de får tag i finansiering ökar.

”Vi hoppas att vi kan slutföra affären, vi vet säkert i början av maj”, säger Paul Conibear.

Under 2015 ökade Lundin Minings rörelseresultat med 134 procent till 712 miljoner dollar, 5,9 miljarder kronor, dels tack vare förvärvet av Candelaria och dels tack vare att produktionskostnaderna vid alla Lundins gruvor är så låga att de trots de svaga metallpriserna genererade goda marginaler.

”2016 blir ett nytt bra år för oss. Det viktigaste för oss är givetvis att Candelaria utvecklas enligt plan eftersom det är vår klart största gruva”, säger Paul Conibear.

Några ytterligare förvärv utvärderar inte Lundin Mining för tillfället. Nu är det fokus på bolagets goda organiska tillväxtmöjligheter, enligt Paul Conibear.

”Jag tror också att möjligheterna till förvärv blir färre när marknaden blir starkare”, säger han.

Boliden köpte den stora finska nickelgruvan Kevitsa för cirka 6 miljarder kronor. Var ni med i budprocessen?
”Jag kan inte svara på det specifikt. Men du kan vara säker på att vi vet något om allting som kommer upp för försäljning.”

Har du varit i Kevitsa?
”Nej, jag har inte varit där”.

Till följd av nedgången i metallpriserna har ni ännu inte börjat ge utdelning till ägarna. När blir det aktuellt?
”Det beror på hur marknaden utvecklas, men tidigast 2017.”

Tyck till