ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Gruvarbetare blir lantbrukare i Kina

  • Foto: Colourbox

Överkapaciteten inom gruvindustrin i Kina tvingar nu regeringen till stora ingrepp i arbetskraften. Det uppger Reuters.

Inte mindre än sex miljoner arbetare inom den statsägda kol- och stålmarknaden ska flyttas till jordbruket. På så sätt hoppas regeringen att arbetslösheten kan hållas nere.

Arbetare flyttas även till skogsbruk eller får andra tjänster inom den offentliga sektorn.

Den enskilde arbetaren drabbas dock hårt av ingreppet då lantbruket har betydligt lägre lönenivå än gruvindustrin. Stagnerande eller sjunkande löner är ett direkt hot mot Kinas övergång till en konsumtionsdriven ekonomi.

För att kunna genomföra förändringen så har regeringen avsatt 100 miljarder yuan, motsvarande 15 miljarder dollar i en omskolningsfond. Pengarna ska räcka i två år för att flytta arbetskraft och omskola statligt anställda.

Men missnöjet bland arbetarna låter inte vänta på sig. I förra veckan begav sig tusentals gruvarbetare från det statligt ägda gruvbolaget Longmay ut på gatorna i Shuangyashan för att protestera mot obetalda löner.

Tyck till