ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Går ut till Industriavtalets försvar

  • VÄRNAR OM MÄRKET. Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson (M). Foto: Fredrik Karlsson

Såväl Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson som den tidigare S-politikern Björn Rosengren, varnar arbetsmarknadens parter för att inte hedra Industriavtalet.
Men regeringen är fortsatt tyst i frågan.

Under den pågående avtalsrörelsen har ett antal fackföreningar, därav Byggnads, lagt fram krav som ligger betydligt högre än industrifackens och varit tydliga med att industrins så kallade märke i avtalsrörelsen inte längre gäller.  

Men att inte respektera Industriavtalets normerande roll i avtalsrörelsen är oerhört skadligt för svensk ekonomi. Det sa den tidigare moderate finansministern Anders Borg, nu vice ordförande i investmentbolaget Kinnevik, i en Di-intervju i fredags.

”Om lönerna sätts efter Handels eller Byggnads förhandlingsstyrka kommer lönerna att öka snabbare än produktiviteten tillåter. Då kommer industrisektorn långsiktigt att krympa som andel av ekonomin”, sa Anders Borg, som även uppmanade regeringen att skicka en signal till parterna så att de tar sitt långsiktiga ansvar.

Han får nu medhåll av Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson.

”Märket och att vi har internationellt konkurrenskraftiga förutsättningar för svenska företag är helt centralt. Det är otroligt viktigt att värna detta och att inte äventyra det”, säger han.

På vilket sätt är märket centralt?
”Det är en av de fundamentala konkurrenskraftsfrågorna. I ett land som till så hög grad är beroende av internationell handel och export, i en omvärld som dessutom är ekonomiskt och politiskt skakig, är det klart att man inte ska ta risker och äventyra något”, säger han.

Di har sökt såväl statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

I ett mejl till Di hänvisar Ylva Johansson till regeringens instruktion till Medlingsinstitutet, enligt vilken Medlingsinstitutet ska ”tillvarata och upprätthålla den samsyn som finns på arbetsmarknaden om den konkurrensutsatta sektorns lönenormerande roll”.

Affärsmannen Björn Rosengren, under 1980-talet ordförande för TCO och därefter socialdemokratiskt näringsminister, varnar parterna för att inte respektera märket.

”Jag kan ha viss förståelse för Byggnads eftersom sektorn är så het.”

”Men samtidigt rent långsiktigt tror jag att det är viktigt att man håller sig till märket. Industriavtalet har varit oerhört stabiliserande på den svenska arbetsmarknaden.”

Tyck till