ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Förlust blev miljardvinst

  • NÖJD ÄGARE. Mohammed al-Amoudi har pumpat in ytterligare en halv miljard kronor i drivmedelskedjans svenska ägarbolag. Foto: Sofia Sabel

Preem vände till en miljardvinst för 2015 och går på nu offensiven med bland annat etablering i Norge.
Den saudiske mångmiljardären Mohammed al-Amoudi fortsätter sin framryckning och har nyligen pumpat in nytt kapital i sin svenska drivmedelsjätte.

”Vi är jättenöjda. 2015 blev ett av de bästa åren i Preems historia”, säger Preems koncernchef Petter Holland.

Di har fått ta del av Preems helårssiffror för 2015. De visar att Sveriges största drivmedelskoncern under förra året lyckades fullborda en spektakulär vändning efter det finansiellt katastrofala 2014 då Preem gjorde en jätteförlust på över 3,6 miljarder kronor.

Preems resultat före skatt för 2015 stannade på 1,4 miljarder kronor. Det var en resultatförbättring med drygt 5 miljarder kronor.

”Det är förstås oerhört glädjande”, säger Petter Holland.

Han pekar på en rad förklaringar.

”Vi hade en mycket bra produktion där våra två raffinaderier hade en tillgänglighet på 98 och 99 procent, vilket gjorde att vi kunde öka produktionen med 7 procent. Dessutom har raffineringsmarginalerna varit mycket goda under större delen av året och ligger kraftigt över föregående år”, säger Petter Holland.

Många bolag i oljesektorn drabbas hårt av oljeprisraset – hur påverkas ni?
”Vi hade en ganska kraftigt negativ resultateffekt på våra lager under fjärde kvartalet. Men det är en papperseffekt. I övrigt är oljeprisfallet väldigt positivt för oss”, säger Petter Holland.

Hur då?
”Olja är vår råvara och därför har våra kostnader fallit dramatiskt. Våra produkter, främst bensin och diesel, har också blivit billigare och stärkt sin konkurrenskraft mot annan energi.”

Även om raffineringsmarginalerna har fallit de senaste månaderna ser Preem ser ljust på utsikterna, både för 2016 och på längre sikt.

Också ägaren Mohammed al-Amoudi uppges vara mycket nöjd med utvecklingen och har i skymundan satsat mer i sitt största svenska innehav. Så sent som i januari tillförde han ytterligare en halv miljard kronor i nytt kapital till Preems svenska ägarbolag.

”Han ger inga intervjuer men hans handlingar där han stöttar bolaget talar sitt tydliga språk. Ett annat tecken på att Mohammed al-Amoudi tror mycket på Preem är att vi har fått klartecken för att investera ytterligare 1,6 miljarder kronor för att uppgradera och öka förädlingsgraden i vårt största raffinaderi i Lysekil”, säger Petter Holland.

Och nu är Preem på väg att gå in även i koncernchefens hemland, Norge.

”Vi etablerar till att börja med en importdepå i södra Norge. Inte minst ser vi en mycket intressant möjlighet att sälja våra förnybara drivmedel baserat på svenska tallar och som blivit en stor framgång även i Sverige.”

Tyck till