ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Folkomröstning om vindkraft igång

Vindkraft engagerar. Just nu pågår en ovanlig folkomröstning i Västerbotten. Invånare i Sorsele ska få tycka till om kommunen ska tillåta mer vindkraft än den som redan finns.

"Hur många som hittills tagit sig till vallokalen är inte känt, men en dryg fjärdedel av samtliga röstberättigade har förtidsröstat", berättar valnämndens ordförande Bo Brydsten.

"Vi vet att vi har 597 förtidsröster, och idag verkar det flyta på", säger han till TT.

Vid landets första folkomröstning i frågan om vindkraft, i Skurup år 2002, röstade man nej. Dagens omröstning i Sorsele är därmed landets andra i frågan – och initiativtagaren i Sorsele, Jonas Forsgren, tror att det kan inspirera fler.

"Det är ju folk från hela landet som har hört av sig till mig. Och nu har vi chansen att säga stopp och att sluta att utnyttja Norrlands inland och bara ta naturresurserna", säger han till Sveriges Radio Ekot.

Folkomröstningen är rådgivande, och kommunen kommer att avvakta valdeltagandet innan det står klart om Vattenfalls planer på nya vindkraftverk blir verklighet innanför kommungränserna eller ej, enligt Ekot.

Tyck till