ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Debatt

Debatt: Optionsförslaget är en stor besvikelse

  • Elisabeth Thand Ringqvist Foto: Claes-Göran Flinck

I tisdags presenterades regeringen utredningen om incitamentsprogram. Utredaren kommer med ytterligare ett skevt och krångligt förslag, skriver Elisabeth Thand Ringqvist, SVCA, Hans Otterling, Northzone, Staffan Helgesson, Creandum och Ted Elvhage, Stockholms affärsänglar.

Incitamentsutredningen – skatteregler för incitamentsprogram – är en stor besvikelse för Sveriges entreprenörer och snabbväxande företag. De begränsningar som föreslås gör förslaget till stor del verkningslöst.

Vi kan bara konstatera att utredaren kommer med ytterligare ett skevt och krångligt förslag. Skevt därför att den skatt som ska införas innebär att vissa ägare och anställda gynnas och andra missgynnas – precis som med 3:12-reglerna. Krångligt eftersom det har så många begränsningar att det inte går att använda – precis som investeraravdraget.

Detta bäddar för osäkerhet, onödiga bolagsdelningar och höga kostnader för legal rådgivning. Som förslaget ser ut nu kommer det inte alls gynna Sveriges internationella konkurrenskraft och förmåga att attrahera talang.

Nu står vår förhoppning till att regeringen lyssnar till dem som både driver och investerar i Sveriges framtida tillväxt och rättar till utredningens förslag. Det är viktigt eftersom nästan 50 procent av alla nya jobb skapas av företag som är yngre än fem år.

Första gången som förbättrad beskattning för personaloptioner nämndes i ett regeringsdokument var i Globaliseringsrådets slutrapport 2008. Där enades parter, akademiker och entreprenörer om att dessa var viktiga för tillväxten. Ändå kan inte denna utredning åtta år senare se bortom rädslan för eventuella skatteläckage till förmån för framtida tillväxt.

Snabbt växande företag, oavsett storlek, behöver något mer än lön att locka talanger från fasta jobb med anställningstrygghet och fina förmåner. Personaloptioner ger alla möjligheten att få vara delaktiga i framgången men också vara med och dela risken om det går åt skogen.

En option är en rätt att teckna en aktie till ett visst pris i framtiden. För en duktig utvecklare, hr-person eller säljchef som sitter på ett välbetalt jobb är det svårt att lämna det för en aldrig så charmig start-up som inte har möjlighet att betala samma nivå på lön och som erbjuder en osäker framtid.

I USA beskattas optioner som inkomst av kapital med en skattesats på 15–20 procent, i Tyskland är nivån 25 procent. Sverige är det i dag inkomst av förvärvsarbete och beskattas således med 70 procent.

Vi som undertecknar arbetar dagligen med att utveckla bolag för att de ska orka växa i den takt som de har potential för och som är nödvändigt för att de ska hinna ta sin position på världsmarknaden före någon annan.

Vi som är investerare och fondrådgivare går in i ett fåtal bolag som ägare men många bolag kopplar vi ihop med andra personer i vårt nätverk som kan hjälpa dem i den fas som de just då är i.

För den här generationens entreprenör är det viktigare än någonsin tidigare att erbjuda alla anställda som vill vara en del av utvecklingsresan som företaget gör.

En personaloptionsreform värd namnet skulle vara en av de mest rättvisa reformer man kan tänka sig, eftersom ägande och kapitalavkastning omfördelas från de som redan är rika eller förvaltar stora kapitalmängder till de som har förmåga och kompetens att bygga upp kapital men inte råkar vara född i en förmögen familj.

Vi uppmanar nu alla entreprenörer att konstruktivt kommentera den remiss som regeringen snart kommer att skicka ut – det är viktigt både för er och Sveriges framtid.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, SVCA, Svenska riskkapitalföreningen
Hans Otterling, partner, Northzone
Staffan Helgesson, partner, Creandum
Ted Elvhage, Stockholms Affärsänglar

Tyck till