ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bråk om attacken

  • Henrik Ringmar

Vd:arna hos internetoperatörerna IP-Only och Basefarm beskriver helgens it-attack som storskalig och svår att värja sig mot.
Men de får mothugg av Bahnhofs vd Jon Karlung.

Henrik Ringmar, vd för den EQT-ägda internetoperatören IP-Only, beskriver helgens attack mot ut flera av Sveriges största nyhetssajter, däribland Di, DN, Expressen och Aftonbladet, som storskalig.

IP-Only har bland annat Aftonbladet som kund. Det var också den största attack han någonsin varit med om under sin karriär.

”Det här var en sofistikerad attack kan man säga. Det var väldigt många besök. Det var 100 gånger mer än vanligt”, säger Henrik Ringmar.

”En sådan här stor och avancerad attack hör till ovanligheterna”, fortsätter han.

Enligt polisen utfördes också helgens överbelastningsincident bland annat via datorer i Ryssland. Men enligt Henrik Ringmar kom trafiken från många världsdelar.

”Trafiken kom inte bara österifrån utan även från Asien och Amerika.”

Leif Engdahl, som är Sverigechef på internetoperatören Basefarm med arbetar med andra av de drabbade mediehusen, beskriver också händelsen som omfattande.

”En attack av den dignitet vi såg i går är svår att undvika. Det är en av de största vi någonsin sett”, säger han utan att vilja gå in på ytterligare detaljer.

Men såväl Henrik Ringmar som Leif Engdahl får motthugg av Jon Karlung som är vd på internetoperatören Bahnhof, som handlas på Aktietorget.

”Tittar man på statistiken hos Netnod, som är den stora it-knutpunkten i Sverige, så kan man se att anropen i går till stor skedde del via ryska operatörer som Ross Telecom, Megafon, Golden Telecom, Comcor”, säger han.

”Sedan beskrivs attacken som gigantisk men det var inte så gigantiska trafikmängder. Man kan jämföra det som att man slagit ut ett körfält på E4:an. Vår tro är att detta är ett precist angrepp för att slå ut ett antal utvalda mediesajter. De kan under en längre tid ha testat sårbarhet, och sedan på givet klockslag, slagit ut”, fortsätter han.

Tyck till