ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vancouver världens hetaste lyxbostadsmarkand i fjol

  • Foto: TT

Med prisökningar på 24,5 procent hade den kanadensiska kuststaden Vancouver världens hetaste lyxbostadsmarknad under 2015. Det skriver den internationella mäklarfirman Knight Frank i sin årliga förmögenhetsrapport.

Knight Frank publicerar årligen en rapport över prisutvecklingen på 100 av världens främsta lyxbostadsmarknader. Enligt årets upplaga landade den genomsnittliga prisuppgången på världens lyxbostäder på 1,8 procent under 2015. I topp placerade sig Vancouver med en prisuppgång på 24,5 procent.

”Ett bristande utbud i kombination med utländsk efterfråga, som sporrades av en svagare kanadensisk dollar, förklarar stadens strålande uppgång”, skriver Kate Everett-Allen, chef för internationell bostadsforskning på Knight Frank, i rapporten.

Även Australien och Nya Zealands lyxbostadsmarknader visade upp ordentliga prisuppgångar. I Sydney steg priserna med 14,8 procent, Melbourne med 11,9 procent medan Auckland steg med 10,2 procent.

Det var dock inte alla marknader som kunde stoltsera med stigande priser. I botten av listan placerar sig Lagos med ett pristapp på 20 procent följt av Buenos Aires där priserna på lyxbostäder backade med 8 procent.

”Trots områden med tillväxt är världens tillväxtmarknader inte de lysande stjärnor de var för två-tre år sedan. Den amerikanska centralbankens räntehöjning, den starkare dollarn samt råvaruprisernas kollaps bidrar till att förklara varför Buenos Aires och Lagos placerar sig i botten”, skriver Kate Everett-Allen.

Världens hetaste lyxbostadsmarknader 2015

Marknad Prisuppgång, %
1. Vancouver 24,8
2. Sydney 14,8
3. Shanghai 14,1
4. Istanbul 13
5. München 12
6. Melbourne 11,9
7. San Francisco 10,9
8. Auckland 10,2
9. Amsterdam 10
9. Monaco 10

Källa: Knight Frank.

Tyck till