ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Storseger för Hillary Clinton

  • Foto: TT
HOUSTON, TEXAS. Hillary Clinton och Donald Trump skördar stora segrar på Supertisdagen, och lämnar sina rivaler i bakvattnet. Bernie Sanders säkrade dock en mindre seger i Vermont, och har pengar i kassan för fortsatt kamp.

”Vilken supertisdag.”

Hillary Clinton kunde tidigt under natten till onsdagen summera flera betydande segrar bland demokratiska primärval.

Demokrater i Texas, Alabama, Georgia, Tennessee och Virginia gav alla segrar till Clinton-kampanjen. Samma sak skedde i Arkansas, där Hillary Clinton varit första dam under maken Bill Clintons tid som guvernör.

Flera av de sydliga delstaterna gav henne inte samma förtroende när hon tävlade mot Barack Obama i primärvalet 2008. Den här gången har hennes strategi fungerat bättre.

”Det fungerar. Istället för att bygga murar ska vi bryta ned barriärer”, säger Hillary Clinton undre ett segertal i Florida, en viktig delstat som röstar den 15 mars.

Segern var väntad, då rivalen Bernie Sanders endast väntas kunna tävla på allvar i stater som Colorado, Oklahoma och sin hemdelstat Vermont, där han tidigt pekades ut som vinnare.

”Jag har varit överallt i hela landet, men det är fantastiskt att komma hem och se mina vänner”, säger Bernie Sanders under ett anförande i Vermont.

”Vi vill vinna i varje del av landet. Men det betyder mycket att folket som känner mig bäst har röstat så starkt för att placera oss i Vita huset.”

Vermont är dock en liten delstat, som bara delar ut 16 delegater, att jämföra med 197 för Georgia och Virginia som Clinton säkrade tidigt på kvällen.

Bernie Sanders kan dock trösta sig med fortsatt god insamling av pengar, och summerade över 40 miljoner dollar, eller 344 miljoner kronor under februari. 

”Vid slutet av kvällen kommer 15 delstater att ha röstat. 35 återstår”, fortsätter Sanders, som även kunde hoppas på ytterligare segrar under en supertisdag som främst kommer att gynna Hillary Clinton.

Vid klockan 3 på natten till onsdagen låg de två demokraterna i jämn närkamp i delstater som Massachusetts. Men de flesta bedömare är överens om att Clinton dragit det längre strået på Supertisdagen.

”Amerika lyckas när vi alla lyckas. Amerika är starkt när vi alla är starka”, säger Clinton och riktade sedan en känga mot Donald Trump och hans slogan Make America Great Again.

”Vi vet att vi har arbete att göra. Men det arbetet handlar inte om att göra Amerika storslaget igen. Amerika slutade aldrig”, säger Clinton.

I det republikanska lägret summerade Donald Trump samtidigt en rad segrar på supertisdagen.

Republikaner i delstater som Georgia, Arkansas, Alabama och Virginia. Även Massachusetts, som är den demografiskt annorlunda delstat i norra USA, gav Donald Trump ett starkt stöd.

Rivalen Ted Cruz väntas däremot segra i Texas, och ligger också bra till i tidiga mätningar från Oklahoma.

Tyck till