ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Slagsmål och hårda ord inför supertisdagen

  • Foto: TT

HOUSTON, TEXAS. Starka känslor dominerade på supertisdagen, då amerikaner i tretton delstater röstade om partiernas presidentkandidater. Slagsmål på både Donald Trump och Ted Cruz-möten följdes av en uppskruvad retorik om Ku Klux Klan bland republikanska partitoppar.

Bara några timmar innan Texas-borna gick till val hade Ted Cruz kallat till ett väckelsemöte, som bland annat gästades av delstatens tidigare guvernör Rick Perry.

”Vilket otroligt privilegium att vara bland patrioter”, sa Ted Cruz om publiken i sin hemdelstat, som väntas ge honom en seger på tisdagen.

Han blev dock snart avbruten av demonstranter, som i tre olika grupperingar avbröt framträdandet.

”Ni har rätt att uttrycka er åsikt, men inte att störa andra”, konstaterade Ted Cruz, som inte rubbades av oredan.

Det gjorde däremot flera av hans anhängare, och ett mindre slagsmål utbröt framför podiet. Sådana scener har blivit vardagsmat under årets primärvalrörelse. Donald Trump möts särskilt ofta av protester:

”Om ni ser någon med tomater, så spöa skiten ur dem”, sa Donald Trump nyligen vid ett valmöte, där han hänvisade till rapporter från Secret Service om att grönsaker kunde finnas bland publiken.

”Jag lovar att jag tar hand om alla juridiska kostnader”, fortsatte affärsmannen, som sedan tackade de som protesterade eftersom de skapar mer uppmärksamhet kring hans kampanj.

Inför supertisdagen urartade dock tumultet, och Time-fotografen Chris Morris, brottades bryskt ned av en säkerhetsvakt under ett Trump-möte i Virginia.

Donald Trumps kandidatur är ovanlig i sitt förhållande till media. Utländska journalister släpps oftast inte in alls, medan amerikansk media är förpassad till ett inhägnat område i lokalens bakre del. Donald Trump brukar regelbundet förlöjliga pressen, och sporrar ibland publiken till att bua ut pressläktaren. Det var vid entrén till ett sådant område som Chris Morris blev nedbrottad.

Hårda tag märks också i den republikanska partitoppen.

Både förre presidentkandidaten Mitt Romney och Paul Ryan, som idag leder republikanerna i representanthuset, har kritiserat det faktum att Donald Trump dröjt med att ta avstånd från Ku Klux Klan-anhängare som givit sitt stöd till affärsmannen.

”Om en person vill vara det republikanska partiets kandidat, så kan det inte finnas några undanfall och inga spel”, säger talmannen och fortsätter:

”De måste ta avstånd från alla grupper och riktningar som bygger på intolerans och trångsynthet. Det här partiet föder inte på människors fördomar. Vi följer de högsta ideal.”

Tyck till