ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Se upp för nya regler vid Spanienflytten

  • Foto: TT

Svenskarna rusar efter Spanienbostäder som aldrig förr. Men det riskerar att bli en dyr historia för de som inte har koll på de nya EU-reglerna.

Nya EU-regler får till följd att svenskar boendes utomlands inte automatiskt omfattas av den svenska arvsrätten. Ett land som kan bli dyrt att bosätta sig i är Spanien.

Trots det köper svenskarna bostäder som aldrig förr i just Spanien.

Allt fler vill nu ha ”sommarstugan” utomlands, och medan Thailand är för långt att åka till under en långhelg ligger Spanien, med sin tretimmars flygresa, på behändigt avstånd.

Och när det är dags för pension är det många som flyttar permanent.

”Förra året ökade svenska bostadsköp i Spanien med tio procent jämfört med 2014. Siffran gäller hela marknaden och inte bara hos oss", säger Daniel Nilsson, regionchef på Fastighetsbyrån i Spanien.

Stefan Röstén på mäklarfirman Spanienvilla säger att de bara sedan i somras märkt av en ökad efterfrågan.

”Att Spanien nu rör sig uppåt ur den långdragna lågkonjunkturen kan vara en av anledningarna”, säger han.

Men Spanienbostaden kan i och med lagändringen komma att stå köparnas närstående dyrt.när spaniensvenskarna nu kan komma att omfattas av spansk lagstiftning. Spansk och svensk arvsrätt skiljer sig åt på många punkter.

 

Arvingarna kan i värsta fall tvingas välja mellan att antingen acceptera med förbehåll - det vill säga ärva tillgångarna efter att eventuella skulder dragits av, eller att helt avstå från arvet. Det uppger SVT.

Spaniensvenskar rekommenderas nu att se över sitt testamente. Det bästa alternativet för att förvissa sig om att närstående så långt som möjligt ska omfattas av svensk lag är få hjälp via en myndighetsperson.

En ytterligare sak att tänka på vid spanienflytten, som dock ej än något nytt, är att en avlidens barn riskerar att drabbas av arvsskatt. Den svenska arvsskatten är avskaffad sedan länge men i Spanien finns den fortfarande kvar. 

I värsta fall beskattas arvet först vid övergången till den eventuella efterlevande maken och sedan en gång till när arvet går över från denne till barnen, enligt Veckans Affärer. Då blir det inte mycket kvar.

 Arvsskatten kan dock bli svår att undkomma.

”Att skriva semesterhuset direkt på barnen kan vara en lösning”, säger Stefan Röstén på Spanienvilla.

Tyck till