ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Säpo sänker terrorhotnivån

Säkerhetspolisen meddelade på onsdagen att de sänker den nationella terrorhotnivån från fyra till tre på den femgradiga skalan.

Det var i november 2015 som Säkerhetspolisen höjde terrorhotnivån från tre till fyra på den femgradiga skalan. På onsdagen meddelade Säkerhetspolisen att de går tillbaka till nivå tre. Beslutet fattades utifrån strategiska bedömningar från Nationellt centrum för terrorhotbedömningar, NCT.

”Jag har gjort en sammantagen bedömning, och beslutat att återgå till den förhöjda hotnivå som rått i Sverige sedan hösten 2010. Vi går därmed från en fyra till en trea på den femgradiga skalan”, säger säkerhetspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Anders Thornberg har även diskuterat frågan med cheferna för FRA och Must innan beslutet fattades.

”I samband med höjningen rådde dessutom ett svårbedömt operativt läge, efter terrordåden i Paris i november. Attentaten föranledde ett intensivt arbete bland Europas underrättelse- och säkerhetstjänster för att analysera och bedöma situationen. Även om många utestående frågor fortfarande bearbetas, har helhetsbilden klarnat något sedan dess”, säger Anders Thornberg.

Säkerhetspolisen poängterar dock att sänkningen inte innebär att terrorhotet mot Sverige försvunnit. NCT framhåller att Sverige är ett legitimt men inte prioriterat mål för terrorattentat och att det fortfarande finns ett fåtal aktörer som har både förmåga och avsikt att genomföra terrorattentat i landet.

”Därför är det viktigt att poängtera allvaret i att terrorhotnivån även efter den här sänkningen befinner sig på en förhöjd nivå. Läget har varit allvarligt sedan 2010 och är det fortfarande”, säger Anders Thornberg.

Tyck till