ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: USA-räntor upp

Amerikanska statspappersräntor har stigit efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, dollarn handlas samtidigt starkare mot japanska yen.

Amerikanska aktiemarknader utvecklades mycket starkt på tisdagen, vilket drog kapital från statspappersmarknaden. Marknadsaktörer uppmuntrades av signaler om att det värsta kan vara över för den amerikanska industrin.

ISM:s industriindex noterades visserligen fortsatt under 50 i februari, men uppgången till 49,5 (från 48,2 i januari) var högre än väntat. Delindex för produktion och order kom in över 50, och sysselsättningsindex steg (men höll sig fortsatt under 50).

Dessutom ökade bygginvesteringarna betydligt mer än väntat i januari, 1,5 procent, samtidigt som decemberutfallet reviderades upp till +0,6 procent (+0,1).

"Data antyder att det inte är någon signifikant nedgång på väg som marknaden har missat, vilket var den rådande oron. Det är negativt för (obligations-) marknaden", sade Ian Lyngen, räntestrateg vid CRT Capital Group LLC, till Bloomberg News.

Resultaten från primärvalen och nomineringsmötena under "Supertisdagen" är i stort sett klara, och som väntat blev Hillary Clinton och Donald Trump de stora segrarna. Bernie Sanders och Ted Cruz segrade dock i några stater och Marco Rubio har nu vunnit sin första delstat, i Minnesota.

Huvudpunkterna på onsdagens USA-agenda blir ADP-rapporten om privata sysselsättningsutvecklingen i februari, klockan 14.15, och Federal Reserves Beige Book, klockan 20.00.

Det positiva börssentimentet fortsätter i Asien på onsdagen, där Tokyo sticker ut med kraftiga börsuppgångar som stöd av en svagare yen.

Australien rapporterar vidare en starkare tillväxt än väntat under slutet av förra året, BNP steg 0,6 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, bättre än väntade +0,4 procent. Tredje kvartalet reviderades samtidigt upp till +1,1 procent, från +0,9 procent tidigare.

Kinesiska marknader påverkades inte märkbart av att Moody´s sänkte utsikterna för Kinas kreditbetyg (Aa3) till negativa. Moody´s hänvisar till ett svagare finanspolitiskt läge och krympande buffertar, samt osäkerhet om myndigheterna klarar att implementera reformer för att rätta till obalanserna.

Fitch oroar sig samtidigt över att Kina sänkte reservkraven för bankerna samtidigt som kredittillväxten i januari var rekordhög. Enligt Fitch kan det tyda på att myndigheterna skiftar över mot en kreditdriven tillväxt, vilket skulle vara negativt för kreditbetyget.

Onsdagens Europa-agenda bjuder på tyska VDMA:s maskinorderdata för januari, klockan 10.00, samt PPI för euroområdet, klockan 11.00.

I Sverige ska SCB redovisa bytesbalansen för fjärde kvartalet samt fordonsstatistik för februari klockan 9.30.

Onsdag klockan 6 (tisdag kl 16.15)

 

USD/SEK 8:6205 (8:6356) EUR/USD 1:0858 (1:0844)
EUR/SEK 9:3602 (9:3641) USD/JPY 113:85 (113:54)
Jp obl 2 -0,21 (-0,22) Jp obl 10 -0,03 (-0,06)
Ty obl 2 -0,56 (-0,56) Ty obl 10 0,15 (0,14)
US obl 2 0,84 (0,80) US obl 10 1,83 (1,78)
Tyck till