ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Stiger med aptit för risk

Räntor världen över steg på onsdagen med riskaptit efter en inledande börsuppgång i Asien. ADP-siffror från USA visade att fler jobb än förväntat skapats under februari. På hemmaplan gick räntorna upp och kronan stärktes något.

Europabörserna visade en blandad utveckling under dagen medan USA-börserna inledde negativt.

ECB-ledamöterna Benoit Coeure och Francois Villeroy uttalade sig om det ekonomiska läget i Europa. Båda anser att inflationen i eurozonen är för låg. Benoit Coeure framhäver att tillväxten måste öka för att inflationen ska gå upp medan Francois Villeroy menar att det inte råder deflation och att inflationen väntas öka under andra halvan av året.

Uttalandena kommer innan ledamöterna går in i sin "silent period" inför ECB-mötet nästa torsdag, där det finns klara förväntningar om fler lättnader.

Euron tappade något till 1:084 mot dollarn under dagen men visade inga större rörelser till följd av ECB-uttalandena.

Europeiska PPI-siffror kom in på nivåer helt i linje med förväntningarna under förmiddagen, och sjönk 2,9 procent i årstakt i januari.

Europaräntorna gick upp. Bland annat steg de tyska räntorna 1-5 punkter och de spanska och italienska med upp till 5 punkter.

"Skulle oljan och aktier återhämta sig ytterligare något kan obligationsräntorna komma att stiga och spredarna mot periferin har utrymme att minska ytterligare", sade Laurence Mutkin vid BNP Paribas till Bloomberg News.

USA-räntorna har i viss mån utökat tisdagens momentum och handlades vid svensk stängning på 1,87 procent, 9 punkter upp från tisdag samma tid.

Dollarn stärktes även något mot yenen, till 113:95, i spåren av tisdagens positiva indikationer om att ekonomin går något bättre än marknaden trott.

ADP:s arbetssiffror för USA presenterades på onsdagen, en indikation inför fredagens jobbrapport. Enligt ADP skapades 214.000 nya jobb i privat sektor i landet. Detta är fler än de väntade 190.000.

Mark Zandi, chefekonom vid Moody's Analytics, konstaterade i en kommentar att trots oron på de globala finansmarknaderna så arbetar den amerikanska jobbmaskinen fortsatt i hög takt. Energi- och tillverkningsindustrin är fortsatt svaga men andra sektorer fortsätter att visa starka jobbökningar. Vi närmar oss i snabb takt full sysselsättning, sade han.

I fredagens jobbrapport väntas en ökning med 195.000 nya jobb totalt, varav 188.000 i privat sektor. Arbetslöshetsnivån väntas ligga kvar på 4,9 procent.

På onsdagskvällen riktas fokus mot Federal Reserves Beige Book som släpps klockan 20.00.

Efter den så kallade "Supertisdagen" i de amerikanska primärvalen står det klart att de stora vinnarna är Donald Trump och Hillary Clinton. De båda presidentkandidaterna vann sju delstatsval vardera och kopplar ett starkt grepp om respektive partis nominering.

Den australiensiska dollarn stärktes kraftigt efter starka BNP-siffror. Mot USA-dollarn stärktes den 0,6 procent till 0:72.

Australiens BNP ökade med 0,6 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet, att jämföra med förväntningarna på 0,4 procent.

"Starkare än förväntat. Det kommer att få RBA att avvakta under en tid" vilket ger stöd till australiendollarn, sade Roy Teo vid ABN Amro till Bloomberg News.

Australiens centralbank, RBA, lämnade på tisdagen denna vecka sin styrränta oförändrad på 2,00 procent, men centralbankschef Glenn Stevens upprepade att den låga inflationen ger utrymme för ytterligare lättnader vid behov.

Utsikterna för Kinas kreditbetyg (Aa3) sänktes under natten mot onsdagen av Moody's. Motiveringen till de sänkta utsikterna är ett svagare finanspolitiskt läge, synligt i en stigande statsskuld och större statliga åtaganden. De reserver och buffertar som finns tillgängliga är dock omfattande.

De svenska räntorna steg 1-4 punkter med tioårsräntan på 0,54 procent vid stängning. Kronan har stärkts cirka 2 öre till 9:34 mot euron och 1 öre till 8:62 mot dollarn.

Tyck till